Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Pöstényi förödés

Szerző: | 2021. február 27., 13:38 | Magyar Hang Plusz, Pár perc próza

A Thermia Palace szálló és az Irma fürdő Pöstyénben, 1911-ben (Fotó: Fortepan/Magyar Földrajzi Múzeum/Erdélyi Mór cége)

Néha azért nehéz ez a k.-vírusos-határzáraskaranténos világ. Főleg, ha a tárcaíró Brnóban honol, ahonnan normális időkben bő órányi autózásba telik elugrani Dévénybe, vagy elruccanni Bécsbe egy kis hétvégi galériázásra. Csakhogy Ady kérdésére mostanság az a válasz: persze, szabad Dévénynél betörnöm – feltéve, hogy üzleti célból teszem, és van két, negyvennyolc óránál nem régebbi negatív Covid-tesztem.

HIRDETÉS - AIP

Ilyenkor a tárcaíró képzeletben utazik. Meg könyvekben, és olvasmányai alapján ad hozzá jövőbeni úti célokat bakancslistájához. 

Pöstyén – kevesebb mint kétórányira Brnótól – már régóta rajta volt azon a bizonyos listán. És nem csak a tárcaíróén. Rendszeresen jártak ide fürdőzni a Batthyány, a Thurzó és a Keglevich család tagjai is, azonban Pöstyén legnagyobb rajongója a magyar történelem nagyjai közül alighanem Thököly Imre volt. A kuruc vezért ugyanis erősen gyötörte a köszvény, amely betegséget kiválóan gyógyította a pöstyéni víz – nem is csoda, hogy naplójának tanúsága szerint Thököly számára kedvenc fürdőhelyének császári kézre kerülése jelentette az osztrákkal való csatározások során az egyik legérzékenyebb veszteséget.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: Csehország, fürdőhely, koronavírus, Pöstyén, tárca, utazás


Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Nem akarnak újabb bányát a grönlandiak

Az emberek hallatták a szavukat – így kommentálta a választási eredményt a győztes párt, a baloldali nacionalista Inuit Ataqatigiit. A koncessziós jogokat birtokló, kínai érdekeltségű cég nem adja fel a harcot.

Már készülnek a nyitásra a vendéglátósok

Már készülnek a nyitásra a vendéglátósok

Az ipartestületi elnök szerint a jövő hét végére nagy forgalom várható. A frissen alakult Magyar Turisztikai Program Alapítvány közben azt is kéri, a járványügyi korlátozásokat figyelembe véve a teraszokon felléphessen egy-egy előadó.

Pin It on Pinterest