Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Csendben pusztuló Szentföld

Szerző: | 2021. február 28., 07:00 | Kultúra, Magyar Hang Plusz

Magyar Szentföld-templom Forrás: Wikipédia

A magyar modernista építészet megkerülhetetlen alakja, Molnár Farkas az életművét koronázta volna meg a Magyar Szentföld-templommal, az egyház a hívők lelkében ébresztette volna fel a buzgóságot, az épület mégis hollywoodi tucatprodukciók apokaliptikus díszleteként hirdeti az igét.

HIRDETÉS - AIP

Monumentális szakrális tér építésének ötlete keltett feltűnést januárban. Makovecz Imre papíron maradt alkotása, az eredetileg az Apor Vilmos térre álmodott Szent Mihály-templom tervét a 2011-ben elhunyt építész követői karolták fel újra az év elején. A „magyar Sagrada Família”-ként is emlegetett épületre sokan Makovecz életművének betetőzéseként tekintenek, a katolikus egyház támogatását azonban nem sikerült elnyerni, Erdő Péter esztergom–budapesti érsek egy interjúban egyértelművé tette, a templom számukra nem időszerű. A fő műként definiált terv ugyanakkor felidézheti egy másik monumentális fővárosi templom történetét, amelynek alkotója, Molnár Farkas szintén az életmű megkoronázásának szándékával vágott bele a munkába, befejezni azonban már nem tudta, az épület torzóban maradt. A Magyar Szentföld-templom különleges alkotás lehetett volna, hiszen Európában a két világháború között nem épült hozzá mérhető szakrális tér, mégis a kudarc mementójaként pusztul csendben, elrejtve a Hűvösvölgyben. 

Erről is olvashat a cikkben:

  • A templom Jézus Krisztus egész életét igyekszik a hívők elé tárni
  • Vajon a „torzóban maradt fő mű, vagy a meghasonlás szimbóluma” a Szentföld-templom?
  • Az elmúlt években született ötletek azonban sorra elhaltak, mert nincs rá anyagi fedezet és reális igény

A teljes cikket a Magyar Hang február 26-án megjelent 2021/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: építészet, Magyar Szentföld-templom, modernizmus, Molnár Farkas, templomépítészet


Pin It on Pinterest