Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Szinte már csak Orbán ül a kínai vonaton

Szerző: | 2021. február 28., 11:30 | Belföld, Külföld, Magyar Hang Plusz

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a Kína és a kelet-közép-európai országok közti, videókonferencián tartott egyeztetésen a Karmelita kolostorban 2021. február 9-én. A képernyőn Hszi Csin-ping kínai elnök. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Tavaly elmaradt, idén februárban azonban sebtiben összerántották Kína és 17 kelet-közép-európai ország vezetőinek szokásos csúcstalálkozóját. Az online megrendezett konferencián Kína a legmagasabb szinten, Hszi Csin-ping elnökkel képviseltette magát, de a közép-kelet-európai országok – Magyarország kivételével – különösen alacsony érdeklődést tanúsítottak a tanácskozás iránt.

HIRDETÉS - AIP

A Politico szerint a protokollra oly érzékeny pekingi vezetés számára valóságos diplomáciai arcul csapást jelenthetett, hogy a három balti állam, valamint Bulgária, Románia és Szlovénia is csak miniszteri szinten képviseltette magát. Sőt, Igor Matovic szlovák miniszterelnök sem lett volna jelen, ha a csúcs előtt nem írtak volna alá egy exportszerződést bárányhús szállításáról a kínai piacra. 

– Talán túlzás arcul csapásról beszélni, de a mostani csúcson történtek valóban jelzik, hogy a közép-kelet-európai országok egyre kevésbé lelkesednek a 17 + 1 együttműködés iránt – mondta lapunknak Matura Tamás Kína-kutató. Sok ez a hat miniszter abból a szempontból is, hogy ily módon az együttműködésben résztvevő uniós tagállamok fele képviseltette magát viszonylag alacsony szinten a találkozón.

Hogy miről olvashat még a cikkben?

  • Amit mi szeretnénk, azt a kínaiak nem tudják adni, amit pedig ők akarnak, azt a legtöbb uniós közép-kelet-európai ország nem szeretné
  • A formálódó második hidegháború előszeleként előtérbe került a geopolitika
  • Valóságos misztérium övezi a magyarországi kínai beruházásokat

Olvassa el a teljes cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: 17 +1 együttműködés, Hszi Csin-ping, Orbán Viktor, új selyemút


Az EU segíteni fog a kulturális ágazatnak

Az EU segíteni fog a kulturális ágazatnak

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament a tagállamokkal együttműködve mindent elkövet annak érdekében, hogy válság által sújtotta szektorok – így a kulturális ágazatok: például színházak, fesztiválok, zeneművészeti előadók, cirkuszok – a lehető leggyorsabban talpra állhassanak a járvány után.

Pin It on Pinterest