Visszatértek az ultranacionalisták Koszovóban

Visszatértek az ultranacionalisták Koszovóban

Albin Kurti, az Önrendelkezés vezetője szavazata leadása után Pristinában, 2021. február 14-én (Fotó: Reuters/Laura Hasani)

Amennyiben referendumra kerülne sor Koszovó és Albánia egyesüléséről, akkor igennel szavaznék – jelentette ki Albin Kurti, a koszovói Önrendelkezés (Vetevendosje, VV) vezére, miután pártja győzelmet aratott a február közepén rendezett parlamenti választásokon. A politikus – aki egyszer négy hónap erejéig már kipróbálhatta a miniszterelnöki széket – ezúttal okkal magabiztos: míg két évvel ezelőtt a szavazatok alig több mint 26 százalékát szerezte meg, ezúttal a voksok 48 százalékával büszkélkedhet, így aligha lesz rajta olyan koalíciós kényszer, mint korábban.

Kurti vesztét akkor éppen a koalíciós partnere, a konzervatív Koszovói Demokratikus Liga (Lidhja Demokratike e Kosovës, LDK) okozta, amely kihátrált a miniszterelnök mögül. Most viszont az ultranacionalista Önrendelkezésnek sokkal könnyebb dolga lesz – legalábbis a kormányalakításnál.

De miért szavazták vissza a koszovóiak az egyszer már megbukott ultranacionalista pártot? Mint ismeretes, a mostani előre hozott választásra azért volt szükség, mert az alkotmánybíróság érvénytelennek nyilvánította a koszovói kormány tavaly júniusi megalakulását. A testület szerint a kormányt nem az alkotmánnyal összhangban választották meg, ugyanis az egyik képviselő szavazata érvénytelen volt, mert a törvény értelmében nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki egy büntetőperben.

A teljes cikket a Magyar Hang február 26-án megjelent 2021/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Albánia, Koszovó