„A vallás: osztozás. Más vallást én nem ismerek”

„A vallás: osztozás. Más vallást én nem ismerek”

A Vatikáni Média által közreadott képen Ferenc pápa meglátogatja római otthonában Bruck Edith magyar származású írónõt, holokauszt-túlélõt 2021. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Vatikáni Média)

Múlt szombaton koraeste jelent meg a hír az olasz és nemzetközi sajtóban, hogy Bruck Edithet, magyar származású olasz írónőt, holokauszttúlélőt otthonában kereste fel Ferenc pápa. Bruck Edith lapunkban mesélt a találkozásról.

– Amikor ajtót nyitottam, ott állt előttem ez a hatalmas fehérség, egy vakítóan fehér jelenés, és ez annyira szíven ütött, hogy elsírtam magam. Ő megölelt, én is megöleltem, arcon csókoltuk egymást, aztán bekísértem a szalonba – mondta. Az írónő szavai szerint „a legelső pillanattól fogva minden olyan otthonos, családias volt”.

Bruck Edith elmondása szerint a pápa osztotta azt a nézetet is, „amit Primo Levivel együtt mi, túlélők mindannyian vallunk: mi lesz akkor, ha mi már nem leszünk? A hideg-rideg múzeumok? Láttam Dachaut a háború után, teljesen eltorzítja a valóságot. Csaknem mindent elfednek a borzalmakból. Az újraépített barakkok leginkább egy ultramodern svéd börtönhöz hasonlítanak, emberségesebbé téve az embertelent”. Ennek kapcsán – mint fogalmazott – a katolikus egyházfő megerősítette abban, milyen fontos az emlékezetkultúrában való aktív részvétele, a háláját pedig megfogalmazta később az enciklikában is.

  • Kellett-e valamilyen protokollhoz tartaniuk magukat?
  • Volt-e olyan kérdés, amiben nem értettek egyet?
  • Szóba került-e a járvány?

A teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!