A 106 egyéni választókerület mítosza

A 106 egyéni választókerület mítosza

Fotó: Pixabay

Az természetesen nem mítosz, hanem gránitba vésett tény, hogy Magyarországon 106 országos egyéni választókerület található a hatályos törvények alapján. Az ellenzéki közvélemény számára 2018-ra vált többé-kevésbé világossá, mekkora jelentősége van a választás eredménye – és különösen a fideszes kétharmad esélye – szempontjából, hogy az ellenzéki pártok milyen konstrukcióban indítanak jelölteket ezekben a választókerületekben. Ez egy fontos tanulási folyamat része, de a bűvös 106-os számhoz máig egy-két mítosz tapad.

Ilyen például, hogy mind a 106 körzetben egyetlen ellenzéki jelöltnek kell lennie a Fidesz jelöltjével szemben, és ezt a jelöltet mind a 106 helyen előválasztás révén kell kiválasztani. Persze mindkettő mellett lehet érveket találni, csakhogy ez könnyen azt az érzést keltheti a választókban, mintha 106 körzetben zajlana nyitott küzdelem a kormányoldal és az ellenzék között. Pedig fontos tudni, hogy ez valójában egyáltalán nem így van.

Azokban az országokban, amelyeknek a választási rendszere aránytalan és nem – vagy nem kizárólag – listás alapú, jellemzően két párt vagy pártszövetség áll szemben egymással. A korábbi választások eredményei alapján pedig a választókörzetek egy részéről, sőt nagy részéről előre meg lehet mondani, hogy ott melyik párt jelöltje fog győzni. A választások eredménye tehát gyakorlatilag a „billegő körzetekben” (vagy Amerikában az úgynevezett „csatatérállamokban”) dől el. Ezt a pártok is tudják, ezért így készülnek a megmérettetésre, és eszerint összpontosítják az erőforrásaikat.

Miért gondolja Pápay György, hogy akkor járna el a legracionálisabban az ellenzék, ha kizárólag billegő körzetekben tartana előválasztást, ide összpontosítva az erőforrásait?

Kiderül a teljes cikkből, melyet a Magyar Hang február 26-i 2021/9. számában talál. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!