Tiltakozások és káosz Örményországban

Tiltakozások és káosz Örményországban

Ellenzéki tüntetõk felvonulása Jereván belvárosában 2021. február 26-án (Fotó: MTI/EPA/Photolure/Lusi Sargsijan)

Immár három hónapja, a karabahi kapituláció aláírása óta tartanak Örményországban a tüntetések. Az ellenzék árulónak tekinti a békemegállapodást aláíró Nikol Pasinjánt, aki nem vállalja a társadalom nagy részében nemzeti tragédiaként átélt vereséget, és nem hajlandó lemondani. Ehelyett az orosz Iszkander rakétákat kezdte el bírálni, és a hadsereg vezetését támadja. Ebből aztán majdnem puccs lett, de úgy tűnik, ezt nem engedte a régió két befolyásos hatalma, Oroszország és Törökország.

Teljes a káosz az örmény hatalmi elit köreiben. A vezetés tagjai egymást támadják, a belpolitikai frontvonalak pedig meglehetősen kuszák. A kormányfő szemben áll a hadsereg vezérkarával, puccsal vádolja meg a tábornokokat, és leváltaná a vezérkari főnököt, az államfő Armen Szargszján ezt nem hajlandó aláírni, a Nemzetbiztonsági Tanács pedig a vezérkart inti nyugalomra. De ha ez még nem lenne elég egy lényegében háborúban álló országban, akkor az ellenzéki sajtó azt állítja, hogy az országba török ügynökök szivárogtak be, és likvidálni akarják a hadsereg irányításában kulcsszerepet betöltő tábornokokat. Közben pedig az utcán a rendőrség választja szét az egymással szemben álló ellenzéki és kormánypárti tüntetőket.

 

A teljes cikket a Magyar Hang március 5-én megjelent 2021/10. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!