Változások az érettségin: van jó és rossz is

Változások az érettségin: van jó és rossz is

A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Módosít az oktatásért felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az érettségin a 2023-tól, „még nagyobb szerepe lehet a vizsgákon a tanulói kreativitásnak, problémamegoldó készségnek” – állította a tárca. A Magyartanárok Egyesülete kritikával illette a változtatásokat. Állásfoglalásukban többek közt bírálták, hogy a gyakorlati, hétköznapi szövegalkotási feladat eltűnik az érettségiből, a helyére műveltségi teszt kerül. Ráadásul az eddigi hat helyett tíz szerző lesz kötelező a szóbeli érettségin, köztük Herczeg Ferenc. Szerintük Herczeg Babitscsal, Petőfivel vagy József Attilával egy szintre emelését komoly irodalomtudományi vizsgálat nem alapozza meg, vagyis „pusztán ideológiai gesztus”.

Horváth Péter, az NPK elnöke a Magyar Hangnak arról beszélt: az egyik technikai jellegűnek tűnő változás a természettudományos tantárgyakat, vagyis a biológiát, a kémiát, a földrajzot érinti. Ezek esetében egy új típusú feladattal lesz kiváltható a szóbeli vizsga egy része. Eddig egy kísérletet, illetve hozzá kapcsolódó méréseket kellett végezni, ám ez a jövőben kiváltható lesz egy projektfeladat beadásával. Ehhez a diák kérdéseket is kap majd, hogy a pedagógusok meggyőződhessenek arról, valóban ő készítette el a munkát. – Ez jó lehetőség a tárgy iránt komolyabban érdeklődő diákoknak, de nem egyszerű kivitelezni – mondta.

  • De mit szól az NPK elnöke a magyarral kapcsolatosmódosításokhoz?
  • Milyen változást tart támogathatónak Totyik Tamás, a PSZ elnöke?
  • Hogyan változik az idegennyelvi érettségi?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!