Sörténelem VI.

Sörténelem VI.

A Dalesice sörfőzde (Fotó: Wikipedia)

Mai sörténelemleckénk egy olyan sörfőzdébe kalauzolja el az olvasót, amelynek irodalmi-filmművészeti vonatkozásai jóval jelentősebbek a históriában játszott szerepénél.

Igaz, nehéz terepen kellene versengenie Dalesicének, ahová mindössze bő negyedórányi autózás során juthatunk el Trebícből – ennek a Jihlava-parti városnak a zsidónegyede az egyetlen olyan, Izraelen kívüli zsidó emlék, amely teljes egységében lett a világörökség része, ráadásul ott van a Stetl mellett a Szent Prokop-bazilika is, amely az 1101-es alapítású bencés apátság helyére épült a tizenharmadik században. Magyarán már akkor is nagyjából kétszáz éves volt az épület, amikor Mátyás király 1468-ban elfoglalta Trebícet. Ilyen történelmi örökséggel bizony nehéz versenyre kelni.

A trebíci apátság alapítólevele azonban Dalesicét is megemlíti, tehát végeredményben az alig több, mint félezres lakosságú városka is a jövő század elején ünnepli majd létezése első írásos bizonyítékának ezeréves jubileumát. Ehhez képest a helyi sörfőzde kiskorú – 1609-ben dokumentálták először fennállását. Igaz, az üzem jelenleg is álló épületeinek némelyike ugyanebből az időszakból származik.

– Mit csinált itt Dreher Antal?
– Mi köze a főzdéhez a halhatatlan Sörgyári capricciónak?
– Tényleg Prágában készül a világ legerősebb söre?
Kiderül a teljes sörténetből!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!