Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Teljesen átalakítja a hadászatot a mesterséges intelligencia

Szerző: | 2021. március 14., 11:05 | Külföld, Magyar Hang Plusz

A légierő egyik katonája járőrözik a Ghost Robotics vállalat Vision 60 elnevezésű robotkutyájával egy 2020 szeptemberi hadgyakorlaton a nevadai Nellis légibázison (Fotó: Cory D. Payne/US Air Force)

Ha a csapatainkat nem szereljük fel mesterséges intelligenciával (MI) bíró eszközökkel, akkor alulmaradnak a csatamezőn. Amennyiben az Egyesült Államok nem tartja a lépést Kínával, úgy 2030-ra elveszítheti katonai, technikai világelsőségét – nagyjából így lehet összefoglalni azt a 756 oldalas jelentést, amelyet az MI harcászati alkalmazási módszereiről, fejlesztési irányairól készített a Fehér Ház és az amerikai kongresszus számára egy erre felkért szakértői bizottság. A Google egykori feje, Eric Schmidt vezette testület nyomatékosan azt ajánlja az új elnöknek, Joe Bidennek, hogy utasítson vissza minden mesterséges intelligenciával működő autonóm fegyverrendszer globális betiltására vonatkozó kezdeményezést.

HIRDETÉS - AIP

Úgy vélik ugyanis, hogy Kína és Oroszország amúgy is fittyet hányna egy ilyen egyezményre. S miközben Amerika és szövetségesei lemaradnának a fejlesztésekben, Pekingnek és Moszkvának nem lennének emberi jogi aggályai a fegyverek bevetésével kapcsolatban. A szakemberek szerint a washingtoni törvényhozásnak még gyorsabban kell lépést tartania a kihívásokkal, mert minél tovább halogatják a döntéseket, annál jobban lemaradhat riválisaitól.

Az MI-technológiák harcászati alkalmazásának vannak komoly ellenzői is. A Campaign To Stop Killer Robots (Kampány a gyilkos robotok leállítására) nevű szervezet szerint az önműködő fegyverek használata a nemzetközi jog súlyos megsértéseihez fog vezetni.

A teljes cikkben még erről is szó van:
• A szakértők szerint mennyit kellene költeni a védelmi és a nem védelmi célú mesterséges intelligencia fejlesztésre?
• Hogy kellene az amerikai kormánynak elcsábítani a kutatókat?
• Miért támogatja Joe Biden elnök a hazai mikrocsip-gyártókat?
• Hol használ már mesterséges intelligenciát az amerikai hadsereg?

A részletek kiderülnek a Magyar Hang március 12-én megjelent 2021/11. számában megjelent teljes cikkből. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: amerikai hadsereg, digitális hadviselés, Eric Schmidt, haditechnika, hadviselés, harcászat, Joe Biden, mesterséges intelligencia


Pin It on Pinterest