Két másik világ, miközben mindkettő sport

Két másik világ, miközben mindkettő sport

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Egy bizonyos kockázati szintet nem érdemes túllépni, vannak fontosabb dolgok is az életben, mint az olimpia és paralimpia, például az, hogy életben maradjunk – mondta lapunknak adott interjújában az idei évre halasztott Tokióban megrendezendő világverseny kapcsán Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Ugyanakkor szerinte a parapsortolók a járvány ellenére nagyon lelkesek, „nagyon szeretnék ezt a megmérettetést, hiszen ez az életük csúcspontja lehet”.

Beszélt arról is, hogy sportszakmailag teljesen összeomlott a felkészülésük, ez katasztrófa. A parasportban tavaly szinte teljesen megszűntek a nemzetközi versenyek, ezzel együtt a nemzetközi edzőtáborok is. – Ha egy sportolóban nincs meg az érzés, hogy milyen versenyezni, nem látja a saját riválisait, nem érzi, hogy ő maga mire képes, az tragédia – mondta arról, miként változtatta meg a járvány a sportolók mindennapi felkészülését.

Természetesen szóba került az is, hogy megemelték a paralimpikonok éremért járó díját. – Két dolgot válaszunk szét: míg a jutalmak mértéke valóban eltér az ép és parasportolók közt, ám a 35 éves kor felett járó életjáradékuk összege megegyezik. Ami a jutalmakat illeti, úgy helyes, ha elmondjuk, a rendszerváltás környékén még semmit nem kaptak a győzelmükért a paralimpikonok – leszámítva egy kis ajándékcsomagot, amelyben tollat, noteszt adtak nekik – mondta Szabó László.

  • De vajon szerinte ugyanakkora jutalom illetne-e meg egy paralimpikont, mint egy olimpikont?
  • Mi a helyzet a felkészülési feltételeikkel, mikor néhány éve a paralimpiai bizottság akkori elnöke azt mondta, vannak olyan sportolók, akik „a havi méltatlanul alacsony támogatásból legfeljebb naponta egyszer tudnak megenni egy párizsis zsömlét vagy egy pár virslit”?
  • Mekkora ösztöndíj járhat a parasportolóknak?
  • Vonzza-e az érintett fiatalokat az élsport?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang március 12-én megjelent 2021/11. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!