Be vagyok oltva. Enyém a világ?

Be vagyok oltva. Enyém a világ?

Katona Eszter orvos beolt egy idős nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag második adagjával a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ egyik oltópontján 2021. március 13-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Egyszer talán már a társadalom számottevő része be lesz oltva a Covid-19 ellen, és ők feltételezhetően védetté válnak a betegséggel szemben. Vagyis nem indokolt tovább fenntartani esetükben a járványellenes korlátozásokat. De mi lehet az oltottságtól függő felszabadítás gyakorlati menete? Az amerikai járványügyi hivatal kiadta erre vonatkozó ajánlásait.

Bár a cikk írásának idején az egész koronavírus-járvány eddigi legsötétebb napjait éljük, talán dereng már a fény az alagút végén, hiszen hazánkban immár az emberek több mint 13 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás legalább első dózisát. Az egész oltóprogram célja, hogy legyőzzük a pandémiát, és az élet visszatérhessen a rendes kerékvágásba. Ehhez arra van szükség, hogy elegendően sokan legyenek védettek ahhoz, hogy a vírus már ne találhasson magának fertőzhető áldozatot, vagy ha talál is, annál ne alakuljon ki súlyos betegség, és ne haljon bele a betegségbe.

Ez a cikk azt feltételezi, hogy ezt a célt mindegyik Magyarországon engedélyezett vakcinával el lehet érni. A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca, illetve a Szputnyik V esetében ebben biztosak lehetünk, hiszen közzétették a hatékonyság tudományos bizonyítékait. A kínai Sinopharm cég oltásáról senki nem ismeri ezeket a bizonyítékokat a cégen és a Kínai Kommunista Párton kívül. Valószínűleg a magyar hatóságok sem, akik ennek ellenére engedélyezték (pontosabban egy rendeletmódosítás után a külügyminiszter engedélyezte). De ez a cikk nem arról szól, hogy a kínai vakcina bizonyítékok nélküli alkalmazása milyen világbotrány lenne egy normális országban. Reméljük, hogy ez az oltóanyag is hatásos.

  • A legnagyobb szabadság, amit az oltottak máris visszanyerhetnek, az a családi, illetve kiscsoportos összejövetelek újbóli lehetősége
  • Mi a helyzet a tömegrendezvényekkel?
  • Mi történjen, ha egy oltott személy covidossal találkozik?

A teljes cikket a Magyar Hang március 19-én megjelent 2021/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!