Miszter Tizenkét Százalék

Miszter Tizenkét Százalék

Orbán Viktor a 2018-as eredményvárón a Bálnában (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Eleve pikáns történet, hogy egy – vélhetően a kormány célkeresztjébe került – nagyvállalkozó rendel meg egy szokatlanul nagy mintás közvélemény-kutatást, részben saját érdeklődésből, részben azért, hogy azt az ellenzéki pártok rendelkezésére bocsássa. Ám mindez kevésbé különös Magyarországon, ahol a kormánypárt nemcsak saját permanens kampányát finanszírozza az adófizetők pénzéből, hanem a közvélemény állandó monitorozását is, amelynek eredményét nem hozza nyilvánosságra (ami természetesen felháborító, de mi, magyarok az utóbbi időben már ennél jóval fajsúlyosabb visszaéléseken sem szoktunk felháborodni). Mivel az ellenzéki pártoknak nincsenek forrásaik ezen információs aszimmetria orvoslására, kénytelenek vagyunk azt mondani, hogy egy ilyen magánfinanszírozású felmérés ma egyfajta közszolgálatnak tekinthető.

A Bige László által megrendelt és a Závecz Research által készített kutatásnak – pontosabban annak a részének, amely jelenleg a nyilvánosság számára hozzáférhető – számos érdekes vetülete van. Az adatok egy része megerősíti azt a képet, amely az ismert felmérésekből rajzolódik ki: ilyen például az, hogy az ellenzéki közös lista népszerűsége mára felzárkózott a Fideszéhez, sőt hibahatáron belül meg is előzi azt. Ennél érdekesebbek lehetnek azok az információk, hogyan vélekednek a hazai választók a Fidesz kormányzásáról, és mely területeken érzékelnek problémákat (a kutatás ezzel kapcsolatos részét remélhetőleg nem csak a pártok ismerhetik meg közelebbről). Ezek közül azonban az alábbiakban egyetlen adatra fogunk szorítkozni, amely szintén pikánsnak mondható, és amely a maga egyszerűségében rengeteget elmond a magyar politikai valóságról.

Ez az adat pedig a következő: a nagy mintás kutatás szerint a magyarok mindössze 12 százaléka érzi magát a Fidesz-kormányzás egyértelmű nyertesének.

A teljes elemzésben erről is olvashat:
– Hogyan lesz ebből a 12 százalékból közel ötvenszázalékos támogatottság?
– Miért szavaznak az emberek a Fideszre?

A teljes cikket a Magyar Hang március 19-én megjelent 2021/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!