Zsarolásra is kész az Európai Unió, hogy visszaküldje az illegális bevándorlókat

Zsarolásra is kész az Európai Unió, hogy visszaküldje az illegális bevándorlókat

A Földközi-tenger partjainál elfogottak várják, hogy leszállhassanak egy mentőcsónakról, miután 2018. november 29-én megérkeztek Spanyolország déli részére (Fotó: Reuters/Jon Nazca)

Ha óvatosan is, de nagyon fontos előkészítő munka indult az EU-ban – migrációs téren. Mindmáig megoldatlan ugyanis az, hogy az illegális bevándorlókat a gyakorlatban hogyan lehet visszajuttatni saját hazájukba. Az EU a siker érdekében a meggyőzéstől a burkolt fenyegetésig számos eszközt bevet.

A probléma azokat a bevándorlókat érinti, akik nem kaphatnak menekülti vagy oltalmazotti státuszt, mert erre semmi sem jogosítja fel őket. Az ő esetük tulajdonképpen a legegyszerűbb: elérik az EU-t, ott megállapítják róluk, hogy nem maradhatnak, és irány vissza. Merthogy minden ellenkező híreszteléssel szemben egyik uniós intézmény, tagállami vezetés vagy felelős politikai erő sem támogatja az illegális bevándorlást.

A tagállamok előtt lévő, Menekültügyi és migrációs paktum címet viselő javaslat kiemelt szerepet szánna a visszaküldések felgyorsításának, ám a jogszabálytervezet nem jut egyről a kettőre, többek között azért, mert a magyar kormánynak nem tetszik. Az európai politika ezért most más eszközzel próbálja megoldani a problémát, és úgy tűnik, ez a megoldás még a magyar kormány beleegyezését is elnyerheti. Legalábbis erre lehet következtetni magas rangú uniós diplomaták szavaiból, akik néhány napja először az uniós belügyminiszterek, majd a bel- és külügyminiszterek előtt ismertették ezt a lehetőséget.

Az, hogy mi az EU-s terv, kiderül a Magyar Hang március 19-én megjelent 2021/12. számában olvasható a teljes cikkből. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!