Évente kamaszok tízezrei válnak szülővé Romániában

Évente kamaszok tízezrei válnak szülővé Romániában

Részlet az Írott/íratlan című román filmből, mely a lányanyaságról szól

Pont nőnap előtt, március 7-én furcsa hír járta be a nemzetközi sajtót: egy Vaslui megyei román nő lett a világ legfiatalabb nagymamamája! Rifca Stanescu maga is 12 évesen szült, és abban reménykedett, hogy gyereke nem fogja követni a példáját. Ez nem jött össze – lánya, Maria már 11 esztendősen életet adott első gyermekének. Rifca édesanyja is alighanem csúcstartó, hiszen 40 évesen vált dédnagymamává – a legfiatalabb nagymama rekordját egyébként korábban egy brit nő tartotta, aki 26 évesen vált boldog nagyszülővé.

Románia egyébként nem áll túl jól a kamaszkori terhesség tekintetében: egész Európában itt van a legtöbb olyan fiatal, aki 15 éves életkora előtt vált lányanyává. Az EU lányanyáinak negyede Romániában él!

2021 első romániai újszülöttje egy kislány volt – Maros megyei édesanyja maga is gyerek, alig töltötte be a 15. életévét. Pár napja a román sajtó hírt adott egy 13 éves kislányról, aki derék- és hajfájásokkal került kórházba (elmondása szerint nem tudta, hogy terhes), aztán szült egy gyereket.

  • A lányanyák többsége nem egy bizonyos kisebbség tagja
  • Aki nagyon fiatal anyától született, az jó eséllyel maga is sokkal korábban lesz terhes
  • Legalább harmadukat felnőtt férfi ejti teherbe

A teljes cikket a Magyar Hang március 19-én megjelent 2021/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!