A legkorábbi emlősöktől származó maradványokat is találtak Erdélyben a magyar kutatók

A legkorábbi emlősöktől származó maradványokat is találtak Erdélyben a magyar kutatók

Illusztráció: Pecsics Tibor

Néhány hónapja számoltunk be Botfalvai Gábor paleontológus és munkatársai páncélos dinoszauruszok viselkedéséről szóló iharkúti felfedezéseiről. Most egy másik, erdélyi ásatásukról közöltek tanulmányt, amelynek története a múlt század elejére vezet vissza, és a lelőhely megtalálása valóságos történeti nyomozómunkát igényelt.

Az 1900-as évek elején Kadic Ottokár, a Magyar Királyi Földtani Intézet főgeológusa földtani térképezést végzett az Erdélyi-medencében, és ennek során gazdag őslénycsontdúsulásokat fedezett fel. Itt érdemes tudni, hogy a hajdan volt állatok csontjai a legtöbb esetben nem ott találhatók, ahol ők elpusztultak. Az évmilliók során a geológiai folyamatok szinte mindig elmozdítják a csontokat, majd a vándorló maradványok az erre alkalmas helyeken csapdába esnek, és feldúsulnak (ahogy a por is a sarokban gyűlik össze).

Kadic begyűjtötte az általa talált csontmaradványokat, amelyek között számos dinó, krokodil és teknős is volt. A leleteket a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) gerincesgyűjteményében helyezte el, amely akkoriban nemzetközileg is híres volt. Aztán jött az első világháború, és utána a leletekhez tartozó dokumentáció (a gyűjtés helyét mutató térkép, illetve a csontok megtalálásának feljegyzései) elvesztek. Vagyis volt számos őslénycsont, amelyről a kutatók nagyon keveset tudtak, így tudományosan sem lehetett őket értékelni.

 – Eddig nem lehetett tudni a pontos lelőhelyet, csak annyi volt ismert, hogy a Hátszegi-medencéből, és nagyjából Valióra közeléből származnak. De a pontos rétegről, a korról és a környezetről semmit sem tudtunk – mondja Botfalvai Gábor, a Magyar Természettudományi Múzeum és az ELTE Őslénytani Tanszék munkatársa. – Az áttörést az jelentette, hogy néhány évvel ezelőtt az MBFSZ térképtárából előkerült Kadic Ottokár térképe, amelyen X-ekkel be voltak jelölve a lelőhelyek. Minthogy azonban ez a térkép már több mint százéves, nagyon nehéz volt a rajta szereplő pontokat a mai topográfiával és a mai településszerkezettel korreláltatni.

Erről is olvashat a teljes cikkben:
– Hogy élhették túl az emlősök az aszteroida becsapódását?
– Hogy vették át a dinoszauruszok helyét?
– Még sok őslénykincset tartogat a Hátszegi-medence

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Erdély, dinoszaurusz