Oroszország a Nyugat adrenalinja?

Oroszország a Nyugat adrenalinja?

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nemzethez intézett televíziós beszéde közben az alkotmánymódosításról tartott oroszországi népszavazás hivatalos dátuma elõtti napon a Tveri régióban lévõ Rzsev város háborús emlékmûvénél 2020. június 30-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Mihail Klimentyev)

Bár a hidegháború retorikáját idézték Alaszkában az amerikai-kínai tárgyalások szócsatái, az elmúlt napok eseményeinek előterében jóval inkább a Moszkvával szembeni támadások voltak. Előbb egy londoni és egy washingtoni jelentés nevezte Moszkvát ellenségnek, majd Joe Biden gyilkosozta le orosz kollégáját, miközben újabb amerikai szankciókkal sújtották Oroszországot. Vajon miért van az, hogy bár az Egyesült Államok globális pozícióit leginkább Kína veszélyezteti, Amerika mégis Oroszországot tekinti a fő ellenségnek?

Oroszország régóta meghatározó szerepet játszik a Nyugat fejlődésében. Akkor is, amikor a Szovjetunió és az Egyesült Államok szembenállásán alapult a világrend, de a szovjet birodalom szétesése után is, amikor az utód Oroszország előbb egy évtizedre térdre rogyott, majd felegyenesedve visszatért a globális porondra. Ahol ma a gyengülő szuperhatalom sarkát már Kína tapossa, és kettejük versengésébe Oroszország legfeljebb közvetve képes beleszólni.

A teljes cikkben erről is olvashat:
– Amíg Oroszország ellenség, addig Kína felelősségteljes ellenfél
– Kína még nem égett bele ilyen egyértelműen a társadalom tudatalattijába
– A tény, hogy a Nyugat a „kesztyűzéshez” a boksz zsák szerepébe próbálja kényszeríti Oroszországot, sok tekintetben megóvja Pekinget a nyílt konfrontálódástól

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!