Miért jár Orbán Viktor Ázsiába?

Miért jár Orbán Viktor Ázsiába?

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a taskenti függetlenségi emlékmûnél 2021. március 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Orbán Viktor szoros kapcsolatot ápol a türk világgal. A héten is utazott volna a Türk Tanács turkesztáni ülésére, a kazah kormány azonban – tekintettel a járványhelyzetre – lemondta a személyes találkozót, így azt videokonferencia formájában tartották meg. A magyar miniszterelnök Üzbegisztánba azért ellátogatott. A kormány türk partnerei európai szemmel már sok furcsa dolgot produkáltak, ennek ellenére még mindig meg tudják lepni a világot.

A közép-ázsiai vezetők lassan már a saját lakosságukat is keserű mosolyra késztetik. Annak ellenére, hogy a régió népeinek mentalitásába az atyáskodó, tekintélyelvű politizálás tökéletesen beleillik. Csakhogy a világ ebben a térségben is változik, még ha az évtizedek óta a hatalomban lévő vezetőket nézve azt is hihetnénk, hogy megállt az idő. A vezetők húzásai ma már otthon is egyre inkább aláássák a hatalom igazságosságába vetett hitet.

  • Üzbegisztánban az azonos neműeket ugyan nem lövik le, a szerelmüket azonban a jövőben háromévi börtönnel büntethetik
  • Kazahsztánban az első elnök nevét ma már utcák, terek, parkok, iskolák őrzik
  • Arról van szó, hogy Orbán Viktor látványos barátságának több gazdasági hozadéka is lehetne

A teljes cikket a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!