Harminc év után is kísért a véres húsvét

Harminc év után is kísért a véres húsvét

Katonai díszszemlét tartanak a horvátországi szerb krajinák visszafoglalását eredményezõ Vihar fedõnevû hadmûvelet megindításának huszadik évfordulója alkalmából Zágrábban 2015. augusztus 4-én (Fotó: MTI/EPA/Daniel Kasap)

1991. március 31. A Plitvicei-tavak menti úton horvát rendőrkonvoj halad a reggeli órákban, hogy visszaszerezze a nemzeti park feletti ellenőrzést. A fiatal rendőrök azonban egyszer csak barikádokat látnak maguk előtt, majd hirtelen golyózápor zúdul a menetre. Az erdőben megbúvó szerb szakadárok tüzelnek rájuk, akik néhány hónappal korábban, a knini „rönkforradalom” során vették át a hatalmat Horvátország középső részén.

A kibontakozó tűzpárbajban – amely később „véres húsvét” néven vonult be a történelembe – egy fiatal horvát rendőr, Josip Jovic életét vesztette. Ő lett a horvátországi háború első áldozata, és ez az incidens volt a kezdő momentuma annak a négy és fél éven át zajló fegyveres konfliktusnak, amelyben több mint húszezren estek áldozatul, százezrek menekültek el az országból, és amelynek végén a független Horvátország kiverte az utolsó szerb egységeket is a területéről.

A teljes cikket a Magyar Hang április 1-jén megjelent 2021/14. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!