Érik a baloldali fordulat Németországban

Érik a baloldali fordulat Németországban

Angela Merkel a CDU kongresszusán Lipcsében 2019. november 22. (Fotó: Reuters/Hannibal Hanschke)

Egyre nagyobb bajban van a CDU. Míg a járvány kezelése tavaly egyértelműen a kormányzó pártot erősítette, addig a korlátozások miatt egyre idegesebb hangulat éppen a belső problémákkal is küszködő kereszténydemokratákat sújtja. Immár egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az őszi választások után az uniópártok nélkül alakul kormány.

A néhány hete Baden-Württembergben és Rajna-vidék–Pfalzban tartott tartományi választások már jelezték, hogy a kereszténydemokratáknak nem lesz egyszerű dolguk az őszi szövetségi választásokon. Ám akkor a rossz eredményt még lehetett azzal magyarázni, hogy ezekben a tartományokban a CDU-nak egy ideje nem sok babér terem. Az azonban mindenképpen figyelmeztető volt, hogy a CDU mindkét helyen minden idők legnagyobb választási vereségét szenvedte el. Ehhez jött még, hogy Baden-Württembergben minden bizonnyal a tartományi kormányból is kiszorulnak, hiszen a győztes Zöldeket vezető Winfried Kretschmann felmondta az eddigi koalíciót, és a CDU helyett a többi párttal kezdett tárgyalásokat. Rajna-vidék–Pfalzban a CDU eddig is ellenzékben volt, a választások évében azonban rossz üzenetként hat, hogy a kereszténydemokraták nélkül is lehet kormányozni.

A CDU legfőbb gondja azonban nem az, hogy e két tartományban nem kormányoz. Sokkal nagyobb probléma, hogy egyre nagyobb az elégedetlenség a koronavírus-járvány kezelése, egészen pontosan a lezárások miatt.

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang április 9-én megjelent 2021/15. számában (tartalomjegyzék itt), vagy a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!