Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

„Olyanok halnak meg, akik amúgy akár megmenthetők lettek volna”

Szerző: | 2021. április 13., 15:24 | Belföld, Magyar Hang Plusz

Lélegeztetett beteget látnak el védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Gépfegyverekkel őrzött szigorú titok, hogy mi történik a kórházi covidosztályokon, miközben dübörög a hurráoptimista kormányzati kampány. Egy intenzíves nővér, egy szakápoló és egy posztcovidos tünetektől szenvedő beteg mutatja meg a másik valóságot.

HIRDETÉS - AIP

– Úgy tízezer ember hiányzott az állami egészségügyi rendszerből, erre jött rá a járvány közepén az az ötezer, aki nem írta alá az új szerződést. … a mortalitás nálunk 90 százalékos. Aki gépre kerül, nagy eséllyel meghal. … Gondolj bele, mindenhonnan vezénylik a kollégákat, sokan viszont még életükben nem találkoztak súlyos állapotú betegekkel. Jobb esetben legalább azt tudják, miként kell lélegeztetni egy normál beteget. Csakhogy a súlyos covidfertőzöttek nem normál betegek. Nekik nincs idejük. … Nem hibázhatsz. 

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

– Orvos kollégám egy másik nagy kórházba is átjár, azzal indul az ügyelete, hogy megmondja a nővéreknek, melyik beteg kapjon egyáltalán esélyt, hogy legalább a menthető állapotúak életben maradhassanak. Szóval szakápolóként azt mondom, hogy Magyarországon kétezer lélegeztetőgépes ágy a plafon plafonja, de az már az említett szalagmunka brutális változata a 90 százalékos halálozásnál is rosszabb arányokkal. Ma este is a covidosztályon fogok ügyelni. Semmi jóra nem számítok, mert négy napja nem voltam, és sajnos három-négy nap alatt az összes lélegeztetős ágyon lecserélődnek a betegek. 

– Az intenzív osztály azért intenzív, mert 24 órában folyamatosan figyeljük a betegek állapotát. Ami viszont négy–hat betegnél képtelenség, hiába fogták be segítségként már a gyógytornászokat is. … Olyanok halnak meg, akik amúgy akár megmenthetők lettek volna.

A teljes cikkben erről is olvashat:
– Mit mondott az ózdi kórházban kezelt beteg a bergamói állapotokról?
– A létszámhiány miatt nem jut elég figyelem a betegekre
– Mi a baj a máshonnan az intenzívre vezényelt munkaerővel?
– Hogy lehetett volna jobban szervezni?
– Hogy derült ki, hogy Dévényi István is megfertőződött?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang április 9-i 2021/15. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: intenzív osztály, koronavírus, lélegeztetőgép


Olcsóbb lesz a Bubi

Olcsóbb lesz a Bubi

Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek.

Pin It on Pinterest