Újabb lépéssel erősítené az eurázsiai kapcsolatokat a kormány

Újabb lépéssel erősítené az eurázsiai kapcsolatokat a kormány

Szijjártó Péter Kazahsztánban (Forrás: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Több jelből ítélve is közeledik Magyarország csatlakozása az orosz dominanciájú Eurázsiai Gazdasági Unió bankjához, az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. A lépés azonban szakértők szerint inkább csak szimbolikusan, a szándékok kinyilvánításának a szintjén erősíthetné a keleti nyitás politikáját.

Kazahsztánban járva erősítette meg a közelmúltban Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Eurázsiai Gazdasági Unió fejlesztési bankjához. S mivel Oroszország mellett Kazahsztán az alapítók és a fő részvényesek egyike, ez a bejelentés feltételezi, hogy Asztanában előrelépés történt e téren.

Nagyjából két éve merült fel, hogy Magyarország csatlakozzon az Eurázsiai Fejlesztési Bankhoz. Akkor Varga Mihály pénzügyminiszter ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány az Eurázsiai Fejlesztési Bankban kitűnő lehetőségeket lát a közép-európai és az eurázsiai régió együttműködésének segítésére, valamint a közlekedési infrastruktúra, az ipar és a megújuló energiaforrások fejlesztésére.

  • A bank alaptőkéje 7 milliárd dollár, ennek 99 százalékát az alapítók, Oroszország és Kazahsztán biztosítják kétharmad-egyharmad arányban
  • Az esetleges csatlakozás is a látványpolitizálás része, amely magyarázható azzal, hogy a keleti nyitás eddig a kelleténél kevesebb eredményt hozott

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!