Szerbia felől szép csendben elért minket a Balkáni Áramlat, most Magyarországon a sor

Szerbia felől szép csendben elért minket a Balkáni Áramlat, most Magyarországon a sor

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz, Recep Tayyip Erdogan török és Aleksandar Vucic szerb elnök (b-j) a Török Áramlat gázvezeték megnyitásásnak alkalmából rendezett ünnepségen Isztambulban 2020. január 8-án. MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A koronavírus-járvány közepette leginkább Szijjártó Péter orosz vakcinatárgyalásairól hallunk, amikor külügyminiszterünk Moszkvába zarándokol, pedig rendre szó esik a földgázról is. Sőt, nagy változás küszöbén állunk, várhatóan októbertől rendelkezésre áll majd az új Török Áramlat 2 – új nevén Balkáni Áramlat – gázvezeték, amely a tervek szerint évtizedekre megoldhatja a térség energiaellátását. Az elsősorban az orosz Gazprom által szorgalmazott nagyberuházás révén a gáz a Fekete-tenger alatt jut el Oroszországból Törökországba, onnan megy Bulgárián át Szerbiába, ennek nagyobb része a szükséges hazai építkezések befejeztével érkezik Magyarországra, és a tervek szerint innen jut el Ausztriába, illetve további európai országokba. 

A Balkáni Áramlat orosz, török, bolgár és szerb szakasza lényegében elkészült, de a magyar fél eddig nem mutatkozott olyan lelkesnek, egyes szakértők szerint a színfalak mögött a gázkereskedelmet érintő üzleti viták folynak az oroszokkal. A tavalyi év végén azonban Szeged mellett elkezdődött a földgázvezeték magyar ágának építése. A mostani állás szerint októberre lesz kész a Szerbiát Magyarországgal összekötő, évi 6 milliárd köbméter gázt – ez a teljes hazai fogyasztás mintegy kétharmada – szállítani képes vezeték, amely a hazai ellátásban fontos szerepet játszó kiskundorozsmai csomópont és a Röszke közeli szerb kapcsolódási pont között épül.

  • A Balkáni Áramlat egyértelműen politikai, érdekeltségi és területszerzési beruházás az oroszok részéről
  • Az Egyesült Államok ugyanis ellenez minden Európát és Oroszországot összekötő vezetéket

A teljes cikket, benne Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikai helyettes államtitkárának véleményével elolvashatja a Magyar Hang Pluszfelületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!