Elképesztő választási csalás, ami már a fideszeseket is zavarja

Elképesztő választási csalás, ami már a fideszeseket is zavarja

A szavazatszámláló bizottság munkatársa lezár egy szavazóurnát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A Büntető Törvénykönyv kimondja, hogy aki jogosultság nélkül szavaz, az bűncselekményt követ el és a szavazás ugyan titkos, de hogy valaki leadta a szavazatát, az már nem az – erről beszélt a Magyar Hangnak Kocsis-Cake Olivio. A Párbeszéd országgyűlési képviselőjét annak kapcsán kerestük meg, hogy a minap válaszolt neki Polt Péter legfőbb ügyész a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4-es számú választókerületében történt csalásgyanús eseményekről. Az ukrán határ mellett húzódó régióban ugyanis választásról választásra furcsa jelenségnek lehetnek tanúi a közéletet figyelemmel kísérők. Ahhoz képest, hogy ez Magyarország egyik leginkább magára hagyottabb régiója, itt a legalacsonyabb az átlagkereset, tömeges az elvándorlás, mégis: 2014-hez képest 5, 2010-hez képest pedig 10,5 százalékkal nőtt a választásra jogosultak száma. Történik mindez úgy, hogy összességében 1,2 százalékkal csökkent a szavazók száma 2018-ban 2014-hez viszonyítva.

Gyakori ugyanis, hogy ezen a vidéken egy-egy lakcímre több tucatnyi ukrán állampolgár jelentkezett be. Sőt: nem volt ritka a házankénti százas létszám sem. Ennek két oka van: az egyik a szavazáson való részvétel, a másik a nyugdíj. Jelenleg is hatályban van ugyanis az az 1963-as törvényerejű rendelet, amelynek értelmében az 1991-ben felbomlott Szovjetunió jogutódai, Oroszország és Ukrajna állampolgárai járulékbefizetés nélkül is jogot formálhatnak a magyar szociális ellátásra, így például az öregségi nyugdíjra is, ha lemondanak az ukrán nyugdíjukról, kiváltanak egy lakcímkártyát, és letelepednek Magyarországon.

– Ez egy cizellált, nagyon jól kiépített rendszer, amit csak kormányváltással lehetne megszüntetni – mondta Kocsis-Cake, aki úgy fogalmazott: olyan „elképesztő csalásról van szó, amin helyben sok fideszes szavazó is fel van háborodva”.

  • Azt lehetne megvizsgálni, hogy a valótlan lakcímre bejelentett személy szavazott-e, vagy sem
  • 2018-ban a Kúria ki is mondta, hogy „az ukrán-magyar határ mentén a kettős állampolgárok szavazásra történő szervezett szállítása törvénysértő volt”

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!