Mi is vásároltunk a botrányt okozó kínai lélegeztetőgépekből

Mi is vásároltunk a botrányt okozó kínai lélegeztetőgépekből

Betegeket ápolnak a szarajevói központi kórház covid-osztályán március 19-én (Fotó: AFP/Europress Fotóügynökség/Elvis Barukcic)

Óriási vihart kavart Boszniában az a levél, amelyet a szarajevói Klinikai Központ 17 altatóorvosa írt. Ebben arról panaszkodnak, hogy a kórházban tapasztalható magas halálesetszám összefüggésben lehet a kínai gyártmányú lélegeztetőgépek nem megfelelő működésével. A levél napvilágra kerülése után a szarajevói kanton vezetője azonnali vizsgálatot követelt az ACM812A típusú gépek ügyében.

A kínai lélegeztetőgép-beszerzés már eddig is rengeteg fejfájást okozott a boszniai hatóságoknak. Az első botrány még múlt év tavaszán robbant ki, amikor kitudódott, hogy a boszniai Ezüst Málna (Srebrna Malina) nevű cég nyerte el a közbeszerzést. Ahogy a nevéből is kiderül, ez a cég korábban gyümölcstermesztéssel és feldolgozással foglalkozott, orvostechnikai tapasztalatokkal pedig egyáltalán nem rendelkezett (a vállalat Facebook-oldalán csak üdítőital-reklámok láthatók). Még gyanúsabbá tette a beszerzést, hogy a szerződésben szereplő gépek alaposan túl voltak árazva (a vásárlásra összesen 5,3 millió eurót különítettek el).

  • Ezeket a lélegeztetőgépeket alapvetően arra tervezték, hogy a betegszállítás során használják őket
  • A szarajevói kórház igazgatója haladéktalanul visszahívja a kérdéses lélegeztetőgépeket, ha a kanton vezetője erre írásban utasítást ad neki

A teljes cikket a Magyar Hang április 16-án megjelent 2021/16. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!