Törőcsik Mari: Ezek nagy titkok, nagy pillanatok és soha el nem múló szeretetek

Törőcsik Mari: Ezek nagy titkok, nagy pillanatok és soha el nem múló szeretetek

Törőcsik Mari (Fotó: Tóth Tibor)

Eddig nem közölt interjúval emlékezünk Törőcsik Marira

A beszélgetés gerincét ugyan a színésznő és a költő barátsága adja, a feltáruló részletekből, olykor elkalandozó, kedvesen csapongó történetekből elénk tárul Törőcsik Mari lényének megfoghatatlan varázsa: egyszerre volt királynői és póri, emelkedett és hétköznapi… Szelíd bölcsesség, őstudás, apadhatatlan teremtő asszonyi erő áradt belőle – színészként és civilben egyaránt. Ő volt a legnagyobb díva, aki lefegyverző közvetlenséggel ajándékozta fényét a társaságában lévőknek – színpadról, filmről vagy akár egy kávéházi asztal mellől. Pályája fentebbi horizontra került, ám ívének végtelenbe nyúló kecsessége töretlen. Igazi csillag…

Kétezer-tíz tavaszán egy televíziós szereplése kapcsán készítettem interjút Törőcsik Marival. Ekkor került szóba Pilinszky Jánossal való barátsága is. Amikor az egyeztetés során vele és férjével, Maár Gyulával beszéltem telefonon, felvetettem, szívesen folytatnám a beszélgetést a költővel való kapcsolatára szűkítve. Októberben ültünk le ismét beszélgetni, ám az interjú különböző okok miatt nem jelent meg sehol. Az akkor készült anyag most, a Magyar Hang hasábjain olvasható először.

A teljes interjúban erről is olvashat:
– Emlékszik, hogyan, hol találkozott először Pilinszkyvel? Milyen volt a barátságuk?
– A titok akkor sem tárul fel, amikor valaki meghal, fizikai valójában nincs többé?
– 2006-ban megjelent egy hangoskönyv, amelyen kedvenc Pilinszky-verseit mondja...

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang április 23-án megjelent, 2021/17. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!