Kémsztori, robbantás áll a Szputnyik V útjába

Kémsztori, robbantás áll a Szputnyik V útjába

Fotó: Andrej Babis Facebook-oldala

Állami terrorizmussal vádolja Oroszországot Prága. A cseh hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak közük van a vrbeticei fegyverraktár 2014-es felrobbanásához. Prága 18 orosz diplomatát utasított ki, amire Moszkva 20 fő kiutasításával válaszolt. A kétoldalú viszony 1968 óta nem látott mélypontra zuhant, és a történtek tovább rombolják az Európai Unió és Oroszország kapcsolatait is.

Ezzel a botránnyal nemcsak a koronavírus elleni vakcináról folyó tárgyalások estek kútba, de lényegében a Roszatomot is kizárták az atomerőmű bővítésének tenderéből. Így, miután nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva a Kínai Általános Nukleáris Energia Csoport (CGN) sem indulhat, biztosan nyugati, jó eséllyel amerikai cég lesz a befutó, mint ahogy az a Lengyelországban építendő erőmű esetében is borítékolható. A feszültség közben csak nő, és egyáltalán nem zárható ki, hogy Csehországgal szolidaritást vállalva az EU országaiban kiutasítási láncreakció indul be. Prága pedig már ott tart, hogy visszaköveteli Oroszországtól a nagykövetség félhektáros területét, amely szerinte 1968 után törvénytelenül került a diplomáciai képviselethez.

Mindezek után megalapozott a kérdés, hogy miért éppen most robbant a bomba, és kinek állt érdekében ezt a botrányt a cseh–orosz kapcsolatok lenullázása árán is kirobbantani.

A teljes cikket a Magyar Hang április 23-án megjelent, 2021/17. számában (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online (mi ez?)!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!