Felgyógyult a koronavírusból, mégsem dolgozhat?

Felgyógyult a koronavírusból, mégsem dolgozhat?

Negatív koronavírusteszt (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A koronavírus-járvány második és harmadik hullámában nemcsak a szűrővizsgálat-jellegű, tömeges koronavírus-tesztelés jelent meg a munkahelyeken, hanem az a gyakorlat is, hogy a munkáltató a koronavírus-fertőzésen átesett munkavállalótól negatív tesztet kér a karantén után a munkába való visszatéréshez. A szakmai közmegegyezés szerint bizonyos idő után már nem fertőzőképes a koronavíruson átesett személy, a teszt viszont még hetekkel a betegség után is pozitív lehet.

Több olyan esetről is tudomást szerzett a Magyar Hang, amikor a munkáltató negatív tesztet kért a munkavállalótól a munkába való visszatéréshez. Ezt erősítette meg lapunknak Hanna is (nevét megváltoztattuk), akitől a munkahelye, egy magyarországi magáncég a karantén után kérte a negatív tesztet a munkába való visszatéréshez – a teszt költségét ők állták. Hanna otthonról is tudott dolgozni, tehát nem kellett táppénzen lennie. A tünetek elmúltával a tesztje végül negatív lett. Más lehet a helyzet azonban, ha munkavállaló ugyan felgyógyul, tünetei elmúlnak, ám a tesztje továbbra is pozitív, és nincs lehetősége arra, hogy otthonról dolgozzon.

Erről is olvashat még a cikkben:
• A TASZ szerint a rendszeres tesztelést előírhatja a munkáltató, és szankciókat is kiszabhat, ha a dolgozók megtagadják azt
• Orvosi szakkérdés, hogy valaki gyógyultnak minősül-e
• A Magyar Hang csaknem húsz magyarországi nagy foglalkoztatótól érdeklődött, hogy milyen tesztelési politikát folytat

A teljes cikket a Magyar Hang április 23-án megjelent 2021/17. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!