Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Fogytán Kaczynski türelme

Szerző: | 2021. április 29., 15:00 | Külföld, Magyar Hang Plusz

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) és Jaroslaw Kaczynski újonnan kinevezett kormányfőhelyettes (k) az átalakított lengyel kormány új tagjainak beiktatási ünnepségén a varsói elnöki palota udvarán tartott ünnepségen 2020. október 6-án (Fotó: MTI/PAP/Radek Pietruszka)

Nem csökken a lengyel kormányzó koalíción belül az immár közel egy éve állandósult feszültség. Az Egyesült Jobboldal nevű összefogás vezető ereje, a Jog és Igazságosság (PIS), valamint a parlamenti többséget biztosító két törpe párt között egyre mélyülő szakadék immár az európai újjáépítési terv lengyel ratifikációját fenyegeti. Közben láthatóan mindinkább elveszti a türelmét a jobboldal vezetője, Jaroslaw Kaczynski is, aki már az előrehozott választásokat sem tartja kizártnak.

HIRDETÉS - AIP

A kormányzó koalíció belső kohéziójának gyengülése először egy éve, az elnökválasztás lebonyolítása körüli vitákban kapott nagyobb nyilvánosságot. Majd ősszel összekülönböztek az állatvédelmi törvény kapcsán, az év végén pedig az Európai Unió hosszú távú költségvetésének és helyreállítási alapjának magyar-lengyel vétója kérdésében ütköztek. De lassan szinte már semmiben sem értenek egyet.

A három párt az év eleje óta egymást vádolja a koalíció szétverésével, közben kölcsönösen akadályoznak meg projekteket, Kaczynski pedig előrehozott választásokkal fenyegetőzik. A pártok között már akkora a bizalmatlanság, hogy a PiS már az olyan stratégiai kérdések előkészítésébe sem vonja be a partnereket, mint a kormány gazdasági programja. Így aztán nem meglepő, hogy a „kicsik” nem támogatják Mateusz Morawiecki miniszterelnök Új rend névre keresztelt helyreállítási tervét.

  • A PiS energiáit lassan felemészti a lavírozás
  • Ha az európai újjáépítési alap ratifikációja veszélybe kerül vagy megbukik, előrehozott választás lehet

A teljes cikket elolvashatja a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: Jaroslaw Kaczynski, Jog és Igazságosság, Lengyelország, NextGenerationEU


Pin It on Pinterest