Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Százhúsz éve született Szerb Antal, aki testközelbe hozta évszázadok irodalmát

Szerző: | 2021. május 01., 21:47 | Könyvesház, Magyar Hang Plusz

Szerb Antal emléktábla Budapest II. kerületében (Fotó: Wikimédia/Szenti Tamás)

Szerb Antallal valahogy sosem tudtak mit kezdeni. Pontosabban szólva: a mindenkori hatalom, politikai elit nem tudta őt hova tenni. Életében üldözték, a kommunizmus idejében kényelmetlen szerzővé lett, aztán pedig csak kívül került a látómezőn. Persze, az is már egy eredmény, hogy legalább kijöhettek cenzúra nélkül a kötetei. Amik amúgy életében és később sem a semmibe hullottak: bármiféle különösebb reklám nélkül sem vált elfeledett szerzővé. A Nagy Könyv legnépszerűbb regényeket összegyűjtő, 2005-ös listáján A Pendragon-legenda a 81., az Utas és holdvilág a 87. lett, mindezt úgy, hogy külföldiek és magyarok együtt indultak a versenyben. És úgy, hogy ha ajánlott olvasmányként fel is bukkantak az iskolában, kötelezőként a legtöbb helyen nem foglalkoztak velük. A szerzőközpontú irodalomoktatásból sokszor maga Szerb is kimaradt. Százhúsz évvel ezelőtt, 1901. május 1-jén született, és már több mint 76 éve meggyilkolták, hatása viszont még ma is jelentős.

HIRDETÉS - AIP

Olyannyira, hogy képesek belerángatni még napjaink kultúrharcaiba is. Persze, nem az általa írottak alapján, az már túl bonyolult lenne. Kevés szórakoztatóbb pillanata volt a tavalyi nyárnak, mint amikor Lomnici Zoltán alkotmányjogász azzal állt elő: A világirodalom története gyanúsan hosszabb, mint a magyar irodalomról szóló kötet. Mennyivel szellemdúsabbak voltak ennél még a korabeli vádak is! A szélsőjobboldali Nemzeti Front képviselője, Palló Imre például azzal állt elő az Országgyűlésben, 1942-ben: Szerb irodalomtörténete „a magyar szellem, a magyar irodalom nagyságai ellen” való támadás, ami „az örök magyar szellemi értékeken rombolást követ el”.

HIRDETÉS
HIRDETÉS - 8

Erről is olvashat a cikkben:
• Ha Tóth Krisztina azt mondta el volna Jókai Mórról, amit Szerb, abban sem lett volna sok köszönet
• Mi bosszanthatta fel Szerb irodalomtörténeteiben a szélsőségeseket?

A teljes cikket a Magyar Hang április 30-án megjelent 2021/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: irodalom, könyv, Magyar irodalomtörténet, Szerb Antal


Olcsóbb lesz a Bubi

Olcsóbb lesz a Bubi

Megfizethető díjakkal, megszűnő kaucióval, rugalmas, percalapú számlázással készül a megújuló Mol Bubi közbringarendszer, a havi és éves bérletek árai a felére csökkennek.

Pin It on Pinterest