Ügyet sem vet a világ az Afrikában erőt gyűjtő terroristákra

Ügyet sem vet a világ az Afrikában erőt gyűjtő terroristákra

Mahamat Idriss Déby Itno, Idriss Déby Itno elhunyt csádi elnök fia (k) édesapjának temetésén N'Djamenában 2021. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Megdöbbentette a világot a nemrég Csád elnöke, Idriss Déby halála, aki harc közben, a fronton vesztette életét a lázadók elleni küzdelemben. A közép-afrikai országot harminc éve vezető politikusban – aki a múlt hónap közepén nyerte meg újra az elnökválasztást – sokan a terrorizmus elleni harc egyik fontos szereplőjét látták Nyugaton. Odahaza viszont egyre több ellensége akadt, különösen az ország északi részén, Tibeszti és Kanem tartományban, ahol a Front a Változásért és Egyetértésért Csádban líbiai bázisairól intéz támadásokat a kormányerők ellen.

Az országban ráadásul több terrorszervezet is tevékenykedik. Kiemelkedik ezek közül az Iszlám Állam (IÁ), amely ma már 22 afrikai országban van jelen, különösen Afrika középső részén. Nigériában a Boko Haram több mint tíz éve terrorizálja a lakosságot. A szervezet kezdetben az al-Kaidától kapott fegyveres kiképzést, később pedig az IÁ-nak fogadott hűséget (így gyakorlatilag annak része lett). A dzsihadisták legutóbb februárban, Maiduguriban hajtottak végre merényletet, akkor tíz emberrel végeztek.

Ezekről is olvashat még a cikkben:
• A legnyugtalanítóbb helyzet kétségtelenül Szomáliában van
• Egyre nyilvánvalóbb, hogy az al-Kaida és az IÁ ázsiai vereségei után Afrikába vonult vissza
• A nagyhatalmak mintha tudomást sem vennének a nemzetközi terrorizmus centrumának áthelyeződéséről

A teljes cikket a Magyar Hang április 30-án megjelent 2021/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!