Nem csak a trópusokon élnek az orchideák – nálunk is honos hetven fajuk

Nem csak a trópusokon élnek az orchideák – nálunk is honos hetven fajuk

Fehér madársisak (Fotó: Wikipédia)

Madársisak és nőszőfű, gérbics és bibircsvirág: a magyarországi orchideák nemcsak a legszebb, de a legemlékezetesebb nevű vadvirágaink közé is tartoznak. A legtöbben nincsenek is tudatában annak, hogy az orchideák nemcsak a trópusokon honosak, hanem nálunk is él legalább hetven fajuk, ahogy az Antarktisz kivételével minden földrészen. A következő hetekben kitavaszodik az erdőben, és a most megjelent, zsebkönyv méretű, Magyarország orchideái című kézikönyvvel bárki azonosíthatja azokat az orchideákat, amelyekről eddig nem is gondolta volna, hogy azok.

Az orchideák nálunk különlegességnek számítanak. A virágboltban kisebb vagyonokat is elkérnek a trópusokról származó, nemesített változataikért, de a legtöbb vásárló ezt indokoltnak is tartja, hiszen az orchideák természetes élőhelye az esőerdők mohás-liános óriásfáinak lombkoronája. Csakhogy ez hatalmas tévedés. Az orchideafélék (vagy hagyományos magyar nevükön: kosborfélék) családja a második legfajgazdagabb növénycsalád a világon 28 ezer feletti ismert fajjal, náluk csak a fészkesek vannak többen. A déli sarkvidék kivételével az orchideák minden kontinensen, mindenféle éghajlaton megtalálhatók.

– Nap mint nap szembesülök azzal, hogy az emberek nincsenek tudatában annak, Magyarországon is élnek orchideák – mondja Molnár V. Attila, a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszékének egyetemi tanára, a Magyarország orchideái társszerzője. A másik szerző, Csábi Miklós természetfotós. – A legtöbben azt hiszik, hogy kizárólag a trópusokon nőnek. Pedig eddig már 71 fajt regisztráltak hazánkban, amelyek közül néhány sajnos már ki is pusztult tőlünk.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: virág, kosború, orchidea