Az Európai Unió atyja nem azt mondta, amit a fideszesek neki tulajdonítanak

Az Európai Unió atyja nem azt mondta, amit a fideszesek neki tulajdonítanak

Robert Schuman (Forrás: Picryl)

Hosszú évek óta terjed egy idézet, bármiféle forrásmegjelölés nélkül, amit Franciaország volt miniszterelnökének, az Európai Unió egyik alapító atyjának, Robert Schumannak tulajdonítanak. Ez a következő: „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz.” Az elmúlt évtizedben leginkább fideszes politikusok, értelmiségiek hivatkoztak rá, egészen a legmagasabb körökig menően. Így Orbán Viktortól is hallhattuk már a mondatot, például 2015. október 30-án, egy keresztény értelmiségiek előtt tartott beszédében.

„Nem kisebb kihívás előtt állunk, mint egy tudatos, baloldalinak mondható szellemi konstrukció megvalósításának a kapujában, ami a nemzetállamokat Európában zárójelbe akarja tenni. És ha már a kereszténységgel és a nemzetállami identitással, az abból fakadó értékekkel és felelősséggel nem tudott megbirkózni a hagyományos politikai küzdelem világában, most ennek az etnikai alapjait kívánja fölszámolni” – hangzott el a miniszterelnöktől abban az évben, amikor a Fidesz ráfordult a migránsellenes kampányra, és szinte mindent erre az egy lapra, a keletről érkező menekültek elleni hangulatkeltésre tett fel. „Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz”, emelte ki Facebook-oldalán, angolra is lefordítva a mondatot: „Europe shall be Christian, or shall cease to be.” A kormányfő ezt megismételte 2017 karácsonyán, a Magyar Időkben megjelent írásában is.

Mint ebből is sejthető, a kormánypárti megszólalók számára az idézet azt jelenti: ha Európát elárasztják a keletről érkező menekültek, akkor felforgatják a vallási-kulturális status quót is, egyre jelentősebb szerepet kap az iszlám, ezzel pedig visszafordíthatatlanná válik a kontinens önfelszámolása. Legutóbb Azbej Tristan államtitkár közölte a Facebook-oldalán vasárnap: „Európa vagy újra felfedezi keresztény gyökérzetét és belőle fakadó értékeit, vagy egy nihilista masszában feloldódik, ahol már nem lesz helye az önazonosságnak, de bevándorlók százmillióinak annál inkább.” Mindezt Schuman portréjával és a neki tulajdonított idézettel illusztrálta. Mások mellett Konok Péter történész is arra hívta fel ezután a figyelmet, hogy Robert Schuman sosem mondta az említetteket.

De honnan származik a félreértés, és mi volt az eredeti kijelentés?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!