Egészségügyi büdzsé: tizenöt évnyi leszakadás után közelítünk Európához

Egészségügyi büdzsé: tizenöt évnyi leszakadás után közelítünk Európához

Kórházi ellátás. Képünk illusztráció! (Forrás: Pixabay)

Egy világjárvány és harmincezer halálos áldozat kellett ahhoz, hogy a tizenegy éve hatalmon lévő Orbán-kormány eljusson odáig, az ország mindenkori gazdasági teherbírásához mérten ne csökkentse, hanem növelje az egészségügyi ráfordításokat: a 2022-es költségvetési tervezetben soha nem látott összeg, 3600 milliárd forint szerepel az Egészségbiztosítási alap (E-alap) melletti rubrikában és további 20 milliárdot különítenek el a járvány elleni védekezési alapban.

A költségvetési törvénytervezetek bemutatásának és szokásos vitájának hevében a kormány képviselői rendre elmondják, hogy az egészségügyre fordított pénz – összegszerűen – hány százalékkal több annál, mint a Gyurcsány-Bajnai korszak utolsó évében kapott az ágazat. Nem véletlenül: lényegében ez az egyetlen összehasonlítás, amiben Orbánék okot találhatnak a büszkeségre. Hiszen egyetlen szakközgazdász sincs, aki ne arra figyelmeztetne évek, évtizedek óta, hogy az egészségügy a strukturális reformok elmaradása miatt pazarló módon működik és mindeközben tragikusan alulfinanszírozott, amit kitűnően példáz a kórházak évről évre újratermelődő, 60-90 milliárdos adósságállománya, a súlyos szakemberhiány és végső soron a járvány nélkül is tragikus népegészségügyi mutatók.

• Mire mennyit költhet jövőre a kormány?
• Mely területek lesznek ennek ellenére is vesztesek?

A teljes cikket a Magyar Hang május 28-3n megjelent 2021/22. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!