Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Darálás a Felszabadulás utcában

Szerző: | 2021. június 07., 06:00 | Belföld, Magyar Hang Plusz

Bodó Sándor (j), az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, Juhász Tünde (k) Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott és Putnik Lázár (b) polgármester az újszentiváni munkásszálló átadásán 2020. márciusban (Forrás: Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal)

Újszentiván boltja, a községháza és egykori Takarékbank is szerb szótól volt hangos, amikor a könnyített honosítási eljárás részének számító állampolgársági eskütételre „magyarok” érkeztek a településtől mindössze néhány kilométerre fekvő déli határon túlról. Mivel néhány esztendő alatt százak vettek részt a rendszerint pörköltözéssel és pálinkázással egybekötött ünnepélyes eseményen, sokaknak szemet szúrt mindez az akkoriban 1600 fős településen.

HIRDETÉS - AIP

Ez volt az a jelenség, ami miatt 2014 áprilisában a helyben élő Szögi Zoltán és Ballai Ferenc feljelentést tett a Csongrád Megyei Főügyészségen. Azt gyanították ugyanis, hogy sok olyan szerb nemzetiségű eskütevő jut így magyar állampolgársághoz, aki valójában nem jogosult arra. Arról is hallottak, hogy az újszentiváni hivatal dolgozói maguk kerestek a községben olyan „megbízható személyeket”, akik megengedik, hogy külföldiek jelentkezzenek be a lakcímükre.

Az ügy 2019-ben, tárgyalás mellőzésével, igen enyhe ítélettel zárult. Pontosabban csak zárult volna, ha egy tiszaszigeti család három tagja – mindannyian vádlottak voltak, és egyaránt ártatlannak vallják magukat – nem fellebbezett volna, így a minap lényegében újraindult a per gyanúsítottak és tanúk meghallgatásával. Két évvel ezelőtt egyébként közokirat-hamisítás bűntette miatt a lakcímbejelentők pénzbírságot vagy másfél év börtönt kaptak egy évre felfüggesztve, a polgármesterek pedig pár százezer forint befizetésével megúszták, de közügyektől nem tiltották el őket.

A teljes cikket a Magyar Hang június 4-én megjelent, 2021/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: fantomszavazó, fiktív bejelntés, per, Tiszasziget, Újszentiván


Pápá, pápa!

Pápá, pápa!

Mi a fontosabb? Pacsizni egyet a pápával, és az udvari fotósokkal villantatni néhány közös fotót, vagy odafigyelni a pápára, amikor megszólal, és végighallgatni, amit mond? Választás kérdése.

Pin It on Pinterest