A terror hálójában

A terror hálójában

A 2015-ös párizsi terrortámadás utáni megemlékezés. (Fotó: Wikipedia / Mstyslav Chernov)

Több mint öt és fél évre van szükség ahhoz, hogy az EU egyik fontos terrorellenes rendelete az ötlettől az alkalmazható jogszabály szintjére jusson. Holott ez az a törvény, amely arról szól, hogy a terrorista online tartalmakat egy órán belül el kell távolítani a világhálóról. A gyakorlati példák azt mutatják, hogy tízezrével vannak ilyen tartalmak a világhálón.

2016. szeptember 14-én beszélt arról éves értékelőjében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság előző elnöke, hogy az Európai Bizottság „együttműködést alakított ki az internetes vállalkozásokkal, hogy felszámoljuk az online terrorista propagandát”. Ekkor még javában tombolt az iszlamista terror szerte Európában. Franciaországban, Spanyolországban, Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Németországban is emberek százainak életét követelte az akkor még erős és szervezett Iszlám Állam európai jelenléte. A közel-keleti csatatereken bevetett, úgynevezett idegen harcosok jelentős részét online úton toborozták Európából. A különböző közösségi platformok ehhez jó lehetőséget nyújtottak, csakúgy, mint a támadások megszervezéséhez, a parancsok eljuttatásához vagy a terrorcselekmény közvetítéséhez, a halálos áldozatok megünnepléséhez.

Erről is olvashat a cikkben:
• Miért kell még egy év a tényleges alkalmazhatósághoz?
• Mire lesz lehetőségük a hatóságoknak?

A teljes cikket a Magyar Hang június 11-én megjelent 2021/24. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!