Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Nyugdíjreform: igazságot a gyermeket nevelőknek!

Szerző: | 2021. június 23., 11:24 | Gazdaság, Magyar Hang Plusz

Fotó: Pixabay

A jelenlegi felosztó/kirovó nyugdíjrendszer legnagyobb hibája, hogy a folyó befizetéseket azonnal kifizeti az éppen akkor nyugdíjban lévők számára, ám nem gondoskodik a humán tőke utánpótlásáról – azaz hogy elegendő számú gyermek szülessen. Így csak idő kérdése, mikor számolja fel önmaga alapját. Ennek oka, hogy kialakításakor természetesnek tűnt, sok gyermek születik, akik felnőve majd gond nélkül képesek lesznek eltartani az akkori időseket, mert számuk folyamatosan emelkedni fog – elemezte a Magyar Hangnak a jelenlegi nyugdíjrendszer legnagyobb problémáját Banyár József biztosításmatematikus, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója.

HIRDETÉS - AIP

A szakember arra is rámutatott, hibás az a gondolkodás, amely csak felnőttként, azaz nyugdíjjárulékot fizetőként számol az egykori gyerekkel, azaz elfelejti, hogy odáig el is kell jutni, azaz a gyermeket fel kell nevelni, és ez hatalmas összeget emészt fel. Éppen ebből ered a jelenlegi nyugdíjrendszer legnagyobb problémája: a modern életben egyre kevésbé függ a megélhetés a gyermekek számától, nem úgy, mint 50–100 évvel ezelőtt. Miután adott fizetésből kell megélni, és a társadalom a gyermeknevelés anyagi terheinek csak kis részét veszi le a szülők válláról, a gyermekvállalás egyet jelent az anyagi javak egy részéről való lemondással, amire egyre kevesebben, illetve egyre kisebb mértékben hajlandók.

Milyen más módszer létezne?

A teljes cikket a Magyar Hang június 18-án megjelent 2021/25. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1490 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
HIRDETÉS - AIP

Címkék: gyermeknevelés, járadék, járulékfizetés, nyugdíj


Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Szilágyi Áron, a legnagyobb kardvívó

Harmadik egyéni aranyérmét szerezte Tokióban, amivel történelmet írt. A kardvívás a múlt században hat évtizedig igazi magyar sportág volt, Szilágyi Áronnak köszönhetően ismét az lett.

Pin It on Pinterest