A levélszavazás miatt indít pert a Biden-adminisztráció

A levélszavazás miatt indít pert a Biden-adminisztráció

Szavazóhelyiség előtt várakoznak az emberek a szenátusi pótválasztáson a Georgia állambeli Tuckerben 2021. január 5-én (Fotó: MTI/EPA/Chris Aluka Berry)

Két választás között élesedik a szembenállás az Egyesült Államokban demokraták és republikánusok között: ezúttal a választójogi szabályozáson ütköznek a felek. A republikánusok szűkíteni, a demokraták bővíteni akarják a levélszavazás lehetőségét.

Merrick Garland, az igazságügyi minisztérium vezetője pénteken jelentette be, hogy a Biden-adminisztráció beperli a déli Georgia államot annak új, a választójogot korlátozó törvénye miatt. A kormányzat szerint az új törvényt kimondottan a fekete amerikaiak választójogának korlátozásának szándékával hozták meg, amely így szembekerül a választójogi törvény 2. bekezdésével.

Ezt a georgiai törvényt még márciusban fogadta el a republikánus többségű állami törvényhozás, mindössze két órányi általános vita után, és még aznap ki is hirdette Brian Kemp republikánus kormányzó. Az új törvény sokkal szigorúbb azonosítási követelményeket léptet életbe a távolléti (levél-)szavazás leadásához, maximalizálja a levélszavazatokat gyűjtő levelesládák számát (Georgia fővárosában, Atlantában az eddigi 100 helyett a jövőben csak 20 lenne a választások idején kihelyezve), sőt, egyenesen megtiltja, hogy bárki vizet és ételt adjon a szavazásra sorban állóknak.

Erről is olvashat a cikkben:
• Miért szigorítottak a republikánusok?
• Miért gondolják a demokraták, hogy szándékosan a fekete bőrű amerikaiak szavazati jogát próbálják korlátozni

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Egyesült Államok