A Fehér Ház kedvenc ellenségévé szelidülhet Putyin

A Fehér Ház kedvenc ellenségévé szelidülhet Putyin

Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel)

Újabb szankciókat készít elő a börtönbüntetését töltő ellenzéki politikus Alekszej Navalnij miatt, és az Északi Áramlat bővítésében részt vevő orosz vállalatok ellen az Egyesült Államok. Ez is jól jelzi, hogy Vlagyimir Putyin és Joe Biden genfi csúcstalálkozója után is fennmarad a kétoldalú viszonyban a feszültség. Ugyanakkor a találkozó egyértelműen jelentős lépésnek tekinthető a kapcsolatok kiszámíthatóvá tétele felé.

A hidegháború óta nem látott mélységbe zuhantak az elmúlt években az orosz–amerikai kapcsolatok. Az Egyesült Államok deklaráltan ellenségként, nem pedig ellenfélként tekint Oroszországra. Washington sorra mondta fel a fegyverzetkorlátozási megállapodásokat, egymás után vetette ki az újabb és újabb szankciókat, és mindent bevetett annak érdekében, hogy megakadályozza az Északi Áramlat gázvezeték bővítésének befejezését. Közben Moszkva is bekeményített, csúcsra járatta az Amerika-ellenességet, és többek között provokatív katonai csapat összevonásokkal hergelte a Fehér Házat. Ráadásul az amerikai elit nagy bánatára minden eddiginél szorosabbra fűzte a kapcsolatait Kínával. Mindennél jobban jellemezte a már a stratégiai stabilitást veszélyeztető viszony alakulását, hogy az új amerikai elnök a diplomáciában szokatlanul durva módon gyilkosnak nevezte orosz kollégáját. Ebben a rendkívül feszült hangulatban tett javaslatot Joe Biden a csúcstalálkozóra. S ha innen nézzük a genfi tárgyalások eredményeit, megállapíthatjuk, hogy a csúcs sikeres volt.

Erről olvashat a cikkben:
• Miért tekinthető sikeresnek a találkozó?
• Putyin a Fehér Ház kedvenc ellenségévé szelidülhet?

A teljes cikket a Magyar Hang június 25-én megjelent 2021/26. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!