Berlin nem tett le Putyin meghívásáról

Berlin nem tett le Putyin meghívásáról

Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár (b-j) a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 hamburgi csúcstalálkozójának második napján, 2017. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Philippe Wojazer)

Angela Merkel a legutóbbi brüsszeli csúcson még kudarcot vallott az ötlettel, azonban ennek ellenére kitart amellett, hogy az Európai Unió tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal. Az orosz elnök meghívását támogatja Franciaország is.

Az Európai Unió már az Oroszországgal folytatandó közvetlen tárgyalások formáján gondolkozik, és kidolgozza a megbeszélésen felvetendő témák körét. A német kancellár erről néhány nappal azután beszélt a francia–német parlamenti közgyűlésen, hogy az EU tagországai a csúcstalálkozón elvetették a német kancellár javaslatát. Ez a találkozó – nyugtatta az aggodalmaskodókat Merkel – nem Putyin jutalomjátéka lenne, hiszen az orosz elnöknek el kellene számolnia a kibertámadásokkal, valamint választ kellene adnia az ukrán, valamint a belarusz helyzettel kapcsolatos kérdésekre is. A kancellár szerint a párbeszéd fenntartásának nincs alternatívája, és a tárgyalásokra ki kell használni az orosz–amerikai csúcs teremtette kedvező helyzetet.

• Kik támogatják a merkeli tervet és kik vannak ellene?
• Miért fontos Merkelnek a párbeszéd Putyinnal?

A teljes cikket a Magyar Hang július 2-án megjelent 2021/27. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!