Versenyfutás az idővel

Versenyfutás az idővel

Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2021. június 24-én (Fotó: MTI/AP pool/Olivier Matthys)

Szimbolikusnak is láthatjuk az Európai Bizottság hétfői „döntését”, amellyel határozatlan időre elnapolta az uniós helyreállítási alaphoz kapcsolódó magyar terv jóváhagyását. Ahogy a testület egyelőre sem elfogadni, sem elutasítani nem tudta (akarta, merte) a kormány dokumentumait, akként az uniós fősodor (lásd: „Brüsszel”) se kiköpni, se lenyelni nem tudja Orbán Viktor illiberális rezsimjét. Az Ursula von der Leyen vezette bizottságon egyre nagyobb a nyomás, hogy végre hatásosan lépjen fel a magyar kormánnyal szemben.

A testület így az eredeti határidő lejártával, nyilvánosan nem részletezett okokból a magyar féllel zajló egyeztetések folytatásáról határozott. Nem tévedünk, ha úgy gondoljuk: hosszú idő után először sikerült kellemetlen helyen fogást találni az uniós intézményrendszernek az Orbán-kormányon, amikor a támogatások felfüggesztése, a kifizetések halasztása kézzelfogható lehetőségként vetődik fel. A késés is kellemetlen a Fidesznek, hiszen így csökken az esélye, hogy ezek a pénzek a választásokig célba érjenek. Versenyt futnak tehát az idővel a felek. Orbán Viktor azonban hazárdjátékos: ő volt az, aki a döntéshozatal kényes folyamatára a kritikus pillanatban újabb ideológiai terhet pakolt a pedofiltörvény eltérítésével. Meglepne, ha nem számolt volna az erős uniós reakcióval.

A teljes cikket a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!