A delta-hullám bármelyik pillanatban ránk törhet

A delta-hullám bármelyik pillanatban ránk törhet

Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvõ Bnei Brakban 2021. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Magyarországon a cikk írásának idején mindössze kilenc olyan koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, akit a vírus delta- (korábban: indiai) mutánsa fertőzött meg. Ehhez képest szerte a világon egyre jobban terjed a variáns, hamarosan kiszorít minden más változatot. Az biztos, hogy sokkal fertőzőbb, és bizonyos mértékben csökkenti a vakcinák hatékonyságát, de az még nem teljesen világos, hogy súlyosabb megbetegedést is okoz-e. A lényeg azonban egyértelmű: most oltassa be magát mindenki a Nyugaton elfogadott vakcinákkal, mert lehet, hogy még az őszt sem várja meg a negyedik hullám.

A delta-variáns egyértelműen az eddigi legveszélyesebb koronavírus-törzs (bár már felsejlenek a látóhatáron azok a mutánsok, amelyek esetleg nála is nagyobb bajt fognak okozni). Ez nagyon rossz hír, de azért van jó is: a nyugati világban elfogadott vakcinák (amelyekről megbízható adatokhoz lehet jutni), bár a hatékonyságuk némileg csökken, ha a delta-variánssal kell szembenézniük, még mindig remekül teljesítenek. Ha teljesen nem is előzik meg a tünetes fertőzést, azt az esetek nagy többségében sima náthává redukálják.

Viszont egyre több adat lát napvilágot arról, hogy a teljesen beoltott emberek is képesek terjeszteni a fertőzést, még ha maguk nem is lesznek betegek (nagyon). Izrael, illetve az Egyesült Királyság példája figyelmeztetően hathat, de reményre is okot ad. Az izraeli adatok azt mutatják, hogy a Pfizer mRNS-vakcina hatékonysága jelentősen csökken a fertőződés megelőzésében. A delta-variánssal megfertőződött emberek több mint felét már beoltották, és a korábbi 90 százalék feletti hatékonysághoz képest mindössze 64 százalékban előzi meg a vakcina a megbetegedést. Ettől akár pánikba is eshetnénk, azonban ez nem indokolt, hiszen megbetegedés és megbetegedés között ég és föld lehet a különbség. A kórházba kerülés veszélyét ugyanis a vakcinák továbbra is 93 százalékos sikerességgel védik ki.

A teljes riportot a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!