Tényleg meghosszabbítják a vasutat Bicskéig… is

Tényleg meghosszabbítják a vasutat Bicskéig… is

A bicskei vasúti felüljáró, valahol a távolban a felcsúti Pancho Aréna (Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Az elmúlt években szállóigévé, mi több Orbán Viktor miniszterelnök személyiségét és politikáját jellemző metaforává vált az a mondás, miszerint „meghosszabbítjuk Bicskéig”.

Orbán közel hat éve, 2015. november 7-én a felcsúti óvoda avatásán mondta az ominózus meghosszabbítós mondatokat Mészáros Lőrinc jelenlétében, aki akkor még közel sem volt Magyarország leggazdagabbja: mint Orbán szülőfalujának polgármestere vett részt az eseményen. Az állami hírügynökség akképpen idézte a kormányfői szavakat, hogy „mivel Felcsút adja a miniszterelnököt, minden helyi fejlődés támadásnak van kitéve”. Orbán Viktor szerint ugyanakkor a támadásokat jó hírnek kell tekinteni, mert azt jelentik, hogy „történik valami”. Ezt követően hangoztak el a szállóigésedett mondatok, miszerint: „Minél inkább támadnak bennünket azért, mert valami történik a faluban, fejlődik a falu, annál inkább folytatni kell a munkánkat. Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig” – fogalmazott a miniszterelnök a Fejér megyei falu stadionjától az Alcsúti Arborétumig futó, hárommegállós, 5,7 kilométeres Vál-völgyi kisvasút kapcsán.

A „meghosszabbítjuk Bicskéig” azóta az orbáni akarnokság, „csakazértisség” verbális szimbólumává vált: amelyik kormányzati intézkedést bírálja az ellenzék, az EU vagy bárki más, azt már csak azért is megvalósítják, akár még nagyobb léptékben, mint az eredeti tervben szerepelt.

• Hogyan is lesz a meghosszabbítás?
• Mivel indokolta ezt Orbán Viktor?
• Hol tart a megvalósítás?

A válaszokat és a teljes interjút a Magyar Hang július 16-án megjelent, 2021/29. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online !