Magyarország jobban teljesít: történelmi csúcson a benzinár

Magyarország jobban teljesít: történelmi csúcson a benzinár

Nem tévedés, ha az utóbbi időben azt érezzük a benzinkutaknál, hogy szinte napról napra többe kerül a tankolás. Szerdán is újabb áremelés jött, így a Holtankoljak.hu közlése szerint a 95-ös benzin ára már elérte a literenkénti 453 forintos átlag­árat (a gáz­olaj literje 447 forintra kúszott), ami fillérekre van a történelmi csúcstól. Hasonló árszintre csak 2012 tavaszán volt példa, de akkoriban a 120 dollár körüli nyersolajkurzus hozott nálunk üzemanyagár-rekordot. A mostani csúcsot tehát úgy sikerült elérni, hogy a világpiaci olajárak múlt vasárnap 73 dolláros szinten álltak, azaz jóval alacsonyabbak, mint 2012-ben.

Az okok részben a világpiaci folyamatokban gyökereznek: mint Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője magyarázta, a piacon a kereslet most kezd visszaállni arra a szintre, amely a korábbi, a koronavírus-járvány előtti időszakra volt jellemző, ezért tapasztalható világszerte az üzemanyagok árának emelkedése. Már az sem állíthatja meg a keresletnövekedést, ha ősszel beindul a koronavírus negyedik hulláma, legfeljebb lassíthatja a növekedés mértékét.

• Milyen lehetőségei lennének a kormánynak?

A teljes cikket a Magyar Hang július 23-án megjelent, 2021/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online !

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!