Apple-alapító, mint egy fordított Anakin Skywalker

Apple-alapító, mint egy fordított Anakin Skywalker

A Right to Repair mozgalom aktivistái Brüsszelben tüntetnek az uniós javítási jogot szavatoló törvényekért (Fotó: Francois Dvorak/RIGHT TO REPAIR EUROPE)

Tervezett elavulás. Sokak szerint csak városi legenda, hogy a gyártók valamiféle önmegsemmisítő mechanizmust építenének a termékeikbe, hogy azok pontosan a garancia lejárta után egy nappal romoljanak el, javíthatatlanul, hogy muszáj legyen újat venni. Noha az ilyen direkt kiszúrás valószínűtlen, rengeteg egyéb eszköz áll a gyártó rendelkezésére, hogy még azelőtt újabb termék vásárlására késztesse az embert, mint ő azt szeretné.

Steve Wozniak ebben a történetben egy fordított Anakin Skywalkernek tekinthető, aki a sötét oldalról állt át a világosra. Wozniak a jóval ismertebb Steve Jobsszal együtt alapította az Apple-t a hetvenes években. Bár a 80-as években (szupergazdagon) kiszállt a cég irányításából, mind a mai napig alkalmazottnak számít hivatalosan, és annak rendje-módja szerint megkapja a jelképes heti 50 dolláros fizetését. Az Apple-hez való kötődése teszi igazán szenzációssá, hogy Wozniak nemrégiben kifejezetten szenvedélyes üzenetben állt ki az Európában és az Egyesült Államokban egyre inkább kibontakozó, a tervezett elavulás ellen küzdő jog a javításra (right to repair) mozgalom mellett.

• Miket ért el eddig a mozgalom?
• El lehet-e még fojtani a térnyerésüket?
• Kik és mit változtattak eddig?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!