Az apa után a fiút sem tudják legyőzni a tálibok?

Az apa után a fiút sem tudják legyőzni a tálibok?

Ahmad Maszúd beszél híveihez Pandzssir tartomány fővárosában, Bazarakban 2019. szeptember 5-én (Fotó: Reuters/Mohammad Ismail)

Kegyetlenül elszámíthatták magukat a tálibok, amikor hétfőn a közösségi médiafelületükön diadalittasan bejelentették, hogy elfoglalták Afganisztán utolsó ellenálló tartományát is. A szélsőséges iszlamista csoport ezt egy felvétellel kívánta demonstrálni, melyen a katonáik felvonják a tálib zászlót Pandzssir (Panjshir) tartomány fővárosában, Bazarakban. Afganisztán új urainak azonban hamar csalódniuk kellett, ugyanis a pandzssiri ellenállás folytatódott, sőt a Nemzeti Ellenállási Front (NRF) csak fokozta támadásait a Pandzssir-völgybe benyomuló erők ellen. Miközben a világ lélegzet-visszafojtva szorít az ellenállóknak, a nagyhatalmak szemmel láthatóan igyekeznek távol tartani magukat az afganisztáni történésektől, így Ahmad Maszúd szervezete most egyedül harcol a többszörös túlerővel szemben. De meddig képes még kitartani az afgán ellenállás?

A nyolcvanas években a Pandzssir-völgy elfoglalásában súlyos kudarcot vallott a Szovjetunió, de a 90-es években a tálib erőkön is kifogott a rebellis tartomány. Hogy ez így történt, abban óriási szerepe volt Ahmad Sah Maszúdnak, a Sura-e Nazar nevű iszlamista csoport vezérének, aki egészen 2001-es haláláig hősiesen ellenállt a völgybe történő behatolási kísérleteknek. Úgy tűnik azonban, hogy a tálibok mit sem tanultak az elmúlt negyven év történelméből, ugyanis ha ezt ismernék, akkor tudnák, hogy a Pandzssir-völgybe valójában nem bevonulni nehéz, hanem azt megtartani.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 10-én megjelent, 2021/37. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!