Elkésett oltások

Elkésett oltások

A székelyudvarhelyi Covid-háttérkórház (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Romániában hetek alatt fordult válságosra a járványhelyzet. Ebben a rendkívül fertőzőképes delta-variáns és a gyászosan alacsony átoltottság játszotta a főszerepet. De a mélyben a román emberek járványhoz való viszonya sokat elárul az állami intézményrendszerbe, illetve a politikai osztályba vetett bizalom totális hiányáról is.

Nagyjából egy hónappal a magyarországi negyedik hullám kezdete előtt, tehát augusztus elején kezdtek emelkedni a napi esetszámok Romániában. A görbe klasszikus exponenciális felfutást követ. Lapzártánk idején a legutolsó közölt napi esetszám 6789 volt, amely már meg is haladta a tavaszi hullám 6600 körüli csúcsát, és a téli hullám tízezres csúcsa sem tűnik elérhetetlennek. Még aggasztóbb, hogy a halálozás is meredeken emelkedik. A legfrissebb adatok szerint az egy nap alatt a covid következtében elhunyt román állampolgárok száma 129, és senki sem tudhatja, hogy hol lehet a csúcs. Az eddigi negatív csúcs június 29-én volt, 294 halottal egyetlen nap alatt.

Vagyis jelenleg sokkal rosszabb a járványhelyzet Romániában, mint Magyarországon, de éppen a szomszéd ország utóbbi néhány héten lezajlott tragikusan gyors történései mutatják, hogy ha nem készülünk a legrosszabbra, egy szempillantás alatt Magyarországon is megismétlődhet ugyanez. Az 500 körüli napi esetszámok Romániában augusztus közepe táján voltak jellemzők, majd egyre gyorsuló növekedés indult be, és egy hónap alatt megtízszereződött az újonnan diagnosztizált esetek száma. Természetesen nem feltétlenül fog ez Magyarországon is bekövetkezni, de nálunk a növekedés trendje az utóbbi hetekben aggasztóan hasonló felfutású, mint szomszédunknál.

• Mire figyelmeztet Fejér Szilárd a kolozsvári Promedical Center magánegészségügyi központ igazgatója és a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam laboratórium vezetője?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 24-én megjelent, 2021/39. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!