Van terv, ha egy szupervulkán kitörése a teljes emberiség kiirtásával fenyegetne

Van terv, ha egy szupervulkán kitörése a teljes emberiség kiirtásával fenyegetne

A Yellowstone Parkban lévő Grand Prsimatic Spring („NagyPrizmaforrás”) hőforrás (Forrás: Wikipedia)

A NASA az amerikai apokaliptikus katasztrófafilmekben mindig megmentőként lép fel, ha az emberi faj eltörlésével fenyegető kataklizma történik. A való életben azonban sokan nem értik, hogy az általában az űrkutatással azonosított szervezetnek mi a gyakorlati haszna. Nos, például kidolgozott terveik vannak arra az esetre, ha egy szupervulkán kitörése a teljes emberiség kiirtását okozná. Nem, nem mentőűrhajót indítanának a szomszédos csillagrendszerek felé, a történet korántsem sci-fi.

A szupervulkánok legutóbb négy évvel ezelőtt kerültek a lapok címoldalaira, amikor kiderült, hogy a Nápolyi-öböl alatt elhelyezkedő Campi Flegrei (magyarul: égő/lángoló mezők) tűzhányókomplexum az aktivitás jeleit mutatja. A Campi Flegreit felszín alatti magmakamrák hatalmas hálózata alkotja, és múltbéli kitöréseinek erejét jól mutatja a Nápolyi-öböl maga. A szupervulkán kalderája 11 kilométer átmérőjű, és félmillió ember él felette.

Attól tartanak a vulkanológusok, hogy a Campi Flegrei mélyén évtizedek óta nő a magma nyomása, és egyszer csak a vulkanikus gázok hirtelen benyomulnak a környező kőzetbe, amitől az összeomlik, és katasztrofális kitörést eredményez. Minthogy a vulkán utoljára a XVI. században, vagyis évszázadokkal a modern vulkanológiai megfigyelések előtt tört ki, a kutatók nem tudják igazán, mire számíthatnak. Nem is az a kérdés, hogy a Cami Flegrei ki fog-e törni (ezt a magmafelhalmozódás nagyjából biztossá teszi), hanem az, hogy mikor, és milyen erejű lesz az erupció.

• Okozhat-e tömeges kihalást egy szupervulkán?
• Elméletben lehetséges-e megelőzni a vulkánkitörést?
• Ezt a gyakorlatban is meg lehet valósítani?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!