Emelkedhet a törlesztő, nehéz helyzetben az adósok

Emelkedhet a törlesztő, nehéz helyzetben az adósok

Fotó: Unsplash/Christian Dubovan

A 305 milliárd dollár kifizetetlen adósságot felhalmozó kínai Evergrande ingatlanfejlesztő vállalkozás csődközeli helyzete rámutatott a kínai gazdaság egyik nagy gondjára, a gazdaság hitelekkel történő túlfűtésére, illetve a túlzott eladósodásra.

Hasonló jelek a magyar gazdaságban is megfigyelhetők, hiszen évek óta jelentős a jegybank által is ösztönzött hitelkiáramlás, különösen a lakosság körében: egy év alatt 14,5 százalékkal nőtt a lakosság hitelállománya, de a vállalkozások eladósodottsága is tizedével emelkedett ugyanezen idő alatt. Nagymértékben bővült az önkormányzati hitelek tömege is.

– A magyar kormány a gazdaság növekedését nagyon ügyesen a magánszféra számára biztosított laza hitelezési feltételekkel ösztönözte. Így az állami eladósodottság egészen a covidválságig nem növekedett különösebben, a magánszféra adóssága viszont annál inkább. Az egyébként Európa-szerte növekvő infláció nálunk még gyorsabban nő, ami a túlfűtött gazdaság törvényszerű következménye. Ez azért jelent gondot, mert a jegybank kamatemelési ciklust kezdett, amelynek végét egyelőre nem látni, az viszont biztos, hogy addig tart, amíg kontroll alatt nem lesz az infláció. Ennek pedig szükségszerű következménye a lakossági hitelek havi törlesztőrészleteinek emelkedése, ami azoknak okozhat gondot, akik kifeszített családi költségvetés mellett adósodtak el – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász.

• Mit mond Virovácz Péter az ING Bank elemzője?
• Hogyan igyekezett a jegybank a törlesztők emelkedését akadályozni?

A teljes cikket a Magyar Hang október 1-én megjelent, 2021/40. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!