Kevés lesz idén a bor, de az legalább jó

Kevés lesz idén a bor, de az legalább jó

A Jásdi birtok (Fotó: Jásdi Borterasz Facebook oldala)

A nyári szárazság miatt az átlagosnál kevesebb lesz idén a bor, de a minősége jónak ígérkezik – vélik hazai borászok.

A szüret már augusztus második felében elkezdődött a korai érésű fajtákkal (például csabagyöngye), illetve a rozébornak szánt szőlővel. A rendhagyó időjárás miatt azonban számos borászatnál a korábbi évek átlagánál később indult a szőlő betakarítása, a testesebb vörösborok alapját adó szőlőfajták (cabernet franc, cabernet sauvignon) szüretelése pedig október végéig, de akár november elejéig is elhúzódhat. Így még csak kisebb területről vannak pontos információk a több borvidéken javában zajló szüretről, de ezek alapján Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke arról számolt be, hogy egyes fajtáknál eddig nem látott jelenségeket tapasztaltak a szőlő érésében, a korai érésű szőlők lékihozatala gyengébb a szokásosnál.

– Valóban, számos borvidéken a szőlőben konkrétan nincsen lé, a kevésbé jó víztartó területeken összeszáradt, összeszűkült bogyók maradtak a tőkéken – nyilatkozta a Magyar Hangnak Jásdi István csopaki borász. Ennek fő oka az utóbbi egy év rendkívüli időjárása: a hideg tavasz miatt késett a virágzás, de ez önmagában még nem okozott volna különösebb problémát. Sokkal nagyobb gondot jelentett, hogy előtte már télen sem volt számottevő csapadék, és gyakorlatilag májusig nem esett elegendő eső.

• Az időjárás mellett mi okozza még az átlagosnál rosszabb szüretet?
• Egyáltalán mennyi szőlőültetvény van ma Magyarországon? 
• Hogy áll most a borpiac?

A válaszokat és a teljes cikket a Magyar Hang október 1-én megjelent, 2021/40. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!